Tumorcel onttrekt zich soms aan afweercel

Tumorcel onttrekt zich soms aan afweercel
do, 03/11/2016 - 12:59
Door: jvklinken
0 reacties

Te zien is dat de rode tumorcellen onschadelijk worden gemaakt door de witte afweercellen.

Met immuuntherapie worden bij een deel van de patiënten ongekende resultaten bereikt maar bij een ander deel niet. Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met de vorm van de tumorcellen.

Dat bleek uit de uitzending van het tv-programma Zorg.nu van afgelopen dinsdag. Daarin ondervroeg presentatrice Antoinette Hertsenberg de hoogleraren John Haanen, oncoloog, en Ton Schumacher, immunoloog, van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Behalve dat kwamen ook patiënten aan het woord.

Aan de wieg

Haanen en Schumacher stonden in Nederland aan de wieg van de immuuntherapie. Daarbij worden afweercellen van de kankerpatiënt uit het lichaam gehaald en in het laboratorium vermeerderd. De therapie is afkomstig uit de VS, waar al heel lang met de therapie werd geëxperimenteerd. Dat leverde aanvankelijk veel teleurstellingen op, waardoor velen zich van deze therapie afkeerden. Een klein aantal onderzoek bleef er evenwel in geloven met als resultaat dat ze in 2002 een doorbraak konden melden.

Bijwerkingen

Het grote verschil met de klassieke therapieën (chemo en radiotherapie) is dat daarbij niet alleen tumorcellen maar ook gezonde cellen kapot worden gemaakt. Bij immuuntherapie gebeurt dat niet, al kent ze soms wel degelijk pittige bijwerkingen.

Moermantherapie

Er zijn grote overeenkomstentussen de immuun- en de Moermantherapie. In beide gevallen wordt het afweersysteem ingeschakeld bij de strijd tegen tumorcellen. Ook de Moermantherapie heeft  niet bij alle patiënten het gewenste effect.  Dat zou, net als bij de immuuntherapie, te maken kunnen hebben met de vorm van de tumorcellen die bij de ene kankersoort anders is dan bij de andere. Als de tumorcel qua gedaante te weinig afwijkt van een gewone cel, herkent het afweersysteem hem volgens prof. Schumacher niet als kwaadaardig.

Breed scala

De ene immuuntherapie is overigens de andere niet. De zogeheten TIL-therapie is alleen geschikt voor de bestrijding  van melanomen terwijl andere varianten ook tegen andere kankersoorten kunnen worden ingezet. Het onderzoek zal er de komende jaren op zijn gericht dat de immuuntherapie ook effectief is bij een breed scala aan kankersoorten.