Tumoren verdwenen als sneeuw voor de zon

Tumoren verdwenen als sneeuw voor de zon
vr, 19/01/2018 - 13:31
Door: jvklinken
0 reacties

Honderd hennepplanten, een volledig ingerichte kweeklocatie in huis, luchtafzuigers, tijdschakelaars en ventilatoren. Dan hang je normaal gesproken.

Het Noord-Hollands echtpaar, dat woensdag 17 januari voor de officier van justitie moest verschijnen, biechtte alles eerlijk op. Doel van de thuisteelt was wietolie maken voor eigen gebruik. Een fraudespecialist van de netwerkbeheerder constateerde bovendien dat er illegaal stroom was afgetapt.

Reden genoeg voor de officier van justitie om het stel uit te nodigen voor een zogenaamde TOM-zitting. TOM staat voor Taakstrafzitting Openbaar Ministerie. Dit is een zitting zonder rechter, waarbij de officier van justitie een transactievoorstel doet in de vorm van een taakstraf. Dergelijke zittingen pakken soms gunstig uit voor een verdachte. Beide partijen doen wat water bij de wijn en de uitkomst is voor alle betrokkenen acceptabel.

Echtpaar: We stonden met rug tegen de muur

Het echtpaar legde op de rechtbank in Haarlem uitvoerig uit dat ze met de rug tegen de muur stonden en niet anders konden dan zelf wiet telen voor de bereiding van medicinale cannabisolie. Uit het medisch dossier bleek dat de wietolie niet werd gebruikt om te hallucineren.

Hij had blaaskanker en moest van zijn oncologen op dringend advies geopereerd worden en daarna een chemokuur volgen. Dat weigerde de man beslist. Hij koos voor THC-olie en CBD-olie. In THC zit de stof waar je high van wordt. De specialist overlegde met de huisarts van cliënt om zijn zorgen kenbaar te maken. Hij werd gewezen op de potentieel levensbedreigende tumor en het risico van overlijden.

Maar de cliënt was niet van zijn voornemen af te brengen. Hij nam volgens de Rick Simpson-methode wietolie in die hij zelf maakte van zijn eigen kweek. De oncologen en zijn huisarts volgden de ontwikkelingen met argusogen en hadden geen enkel vertrouwen in een goede afloop.

Wiet van Bedrocan niet krachtig genoeg

Tijdens de zitting overlegde de man overtuigend bewijs van het nut en de noodzaak om wietolie te gebruiken van Indica planten. Deze olie kon niet met wiet van Bedrocan worden geproduceerd omdat ’s lands enige legale wietteler over onvoldoende krachtige Indica-soorten beschikt. De man kon nergens anders terecht en moest zelf in zijn behoefte voorzien door de teelt van ruim 100 planten. Het speet hem oprecht dat hij zich schuldig had gemaakt aan diefstal van stroom.

Het stel kwam rond van een minimum-uitkering en ontving huurtoeslag. De verhuurder ging zoals te doen gebruikelijk onmiddellijk tot ontruiming en opzegging van de huur over. Daarop was het echtpaar gedwongen te verhuizen van Noord-Holland naar Friesland, omdat ze gezamenlijk op de beruchte zwarte lijst werden geplaatst en geen enkele verhuurder in Noord-Holland de komende vijf jaar wilde bemiddelen.

Je zou zeggen dat deze ingrediënten meer dan voldoende zijn voor een taakstraf. Die is volkomen gebruikelijk en wordt in de praktijk dagelijks opgelegd.

Tumoren verdwenen als sneeuw voor de zon

Maar dat is nog niet het hele verhaal, aldus de Amsterdamse advocaat mr. Maurice Veldman. In een periode van minder dan anderhalf jaar voltrok zich namelijk een medisch wonder. De tumoren verdwenen als sneeuw voor de zon, zonder verder medisch ingrijpen.

In het medisch dossier staat als conclusie vermeld na bijna anderhalf jaar wietolie te hebben gebruikt: “Geen nieuwe gezichtspunten, geen aanwijzingen voor tumoractiviteit. Geen aanwijzingen voor recidief, wonderbaarlijke reactie op eigen medicatie”.

Dit maakt deze zaak tot een wel erg bijzondere. “Ik heb niet eerder meegemaakt dat het bewijs van medische werking zo overtuigend uit het dossier blijkt”, zegt mr. Veldman. De officier van justitie had ook nog eens een ontneming van ruim  10.000 euro in de strijd gegooid. Dit ondanks de overtuigende verklaringen van het echtpaar dat er geen cent verdiend is met de teelt en alle opbrengsten zijn opgegaan aan de olieproductie.

Beide zaken werden voorwaardelijk ingetrokken

De officier van justitie was erg gevoelig voor de omstandigheden waardoor cliënten min of meer waren gedwongen tot thuisteelt, ook al was het aantal planten ruimschoots te veel en was er tevens sprake van diefstal van stroom. Desondanks werden beide zaken voorwaardelijk geseponeerd (lees: ingetrokken) met als bijzondere voorwaarde dat cliënten een ontheffing aanvragen bij Bureau Medicinale Cannabis voor eigen teelt op medische gronden.

Die zullen ze nooit krijgen. Alle cannabis die met een ontheffing wordt verbouwd, moet worden geleverd aan Bureau Medicinale Cannabis. Desondanks zal mr. Veldman  de ontheffing voor het echtpaar aanvragen, al was het maar omdat de verwarring bij justitie hand over hand toeneemt en er dit jaar stappen moeten worden gezet om de thuisteler van dienst te zijn. “De discussie over thuisteelt moet een nieuwe impuls krijgen. Daar kan deze zaak een welkome aanleiding voor zijn.”

Beeld: nl.wikipedia.org