Twee keer per week vis helpt tegen borstkanker

Twee keer per week vis helpt tegen borstkanker
do, 04/07/2013 - 18:01
Door: jvklinken
0 reacties

Regelmatig vette vis eten helpt tegen kanker. Dat is al lange tijd bekend. Het geheim zit 'm met name in de omega-3 vetzuren die in vette vis rijkelijk aanwezig zijn. Ook dat wisten we al langer maar een Chinese studie heeft het nog eens ondubbelzinnig aan het licht gebracht. Daarbij werd dit keer uitsluitend gekeken naar de relatie met borstkanker. Voor vegetariërs en zij die niet  van vis houden, is er overigens geen man over boord. Lijnzaadolie is een geschikt alternatief, zoals blijkt uit een eerder artikel in MMV-magazine Uitzicht: Lijnzaadolie goed alternatief voor vis.pdf Visoliecapsules bevatten eveneens veel omega-3 vetzuren.

Bij de Chinese studie werden 26 onderzoeken uit de Verenigde Staten, Europa en Azië werden onder de loep genomen. In totaal ging het over 800.000 deelnemers en 20.000 gevallen van borstkanker. Omega-3-vetzuren uit vis werd zo in verband gebracht met een daling van 14 procent bij het risico op borstkanker bij degenen die het meeste vette vis aten in vergelijking met wie geen omega-3-vetzuren opnamen.. 


Om je kans op borstkanker aanzienlijk te verkleinen, zouden vrouwen wekelijks een of twee porties olierijke vis zoals zalm, tonijn, haring, makreel, wijting of sardines moeten eten. Gekweekte vis wordt over het algemeen afgeraden omdat die minder omega-3 verzuren zou bevatten dan wilde vis. Frituren of bakken van vis doet veel positieve gezondheidseffecten teniet. Veel beter  zijn koken, stomen, stoven en bakken in de oven dan wel grillen.

In de studie was het risico het laagst bij Aziaten, waarschijnlijk omdat daar veel meer vis op het menu staat dan in het westen. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van het brein; het beperkt ook ontstekingen in het hersenen, hart- en bloedvaten en andere cellen. 

Onder een portie verstaan de wetenschappers een stukje vis van 140 gram.  Witte vis als kabeljauw, schelvis en schol is ook gezond, maar bevat minder essentiële vetzuren. Op de studie valt af te dingen dat er geen rekening is gehouden met het gewicht van de vrouwen. Ook lichaamsbeweging en alcoholopname zijn er niet in betrokken. Bekend is dat deze factoren het risico op borstkanker en andere ziekten eveneens kunnen beperken.