Twijfel over E621 blijft knagen

Twijfel over E621 blijft knagen
do, 09/02/2017 - 12:58
Door: jvklinken
0 reacties

Dat er iets mis is met E-nummer 621 wordt al een halve eeuw lang vermoed. Er is ook al veel onderzoek naar gedaan. Toch is de discussie nog steeds gaande. Voorlopige conclusie: de een wordt er ziek van, de ander niet.

E621 wordt in heel veel producten gebruikt. Dat is ook niet zo gek: het versterkt de smaak. De voedingsindustrie maakt er dankbaar gebruik van. Een heel klein beetje is al genoeg om de smaak op te vijzelen. Je komt het tegen in soepen, vleeswaren, sauzen, bouillon en hartige snacks. Wie het wil mijden, moet heel veel producten in de winkel laten.

Andere namen

Het verwarrende is dat lang niet altijd de aanduiding E621op het etiket wordt gebruikt terwijl het wel in het product zit. Fabrikanten gebruiken op de verpakking namen als: ve-tsin, MSG, mononatriumglutamaat en gistextract.

Umami

E621 is het mononatriumzout van glutaminezuur, dat in de natuur voorkomt in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit.

De werkzame stof, dat wat echt voor de smaakversterking zorgt, is het glutamaat. Het geeft een vol en rond mondgevoel. De smaak staat ook wel bekend als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter. Hartig komt er nog het dichtste bij.

Syndroom

In de wereld van de Chinese restaurants wordt E621 doorgaans ve-tsin genoemd. In 1968 suggereerde Robert Ho Man Kwok in een brief in het prestigieuze medische tijdschrift New England Journal of Medicine dat ve-tsin mogelijk verantwoordelijk zou zijn voor het zogenoemde Chinees Restaurant Syndroom. Dat wordt gekenmerkt door hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en hartkloppingen na het eten in een Chinees restaurant, zoals sommige mensen rapporteerden. 

‘Overeten’

Het blad ontving hierop veel reacties met ervaringen van duizeligheid, druk en kloppingen in het hoofd en tintelingen. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft deze suggestie weerlegd.  Toch blijft bij velen de twijfel knagen omdat zij zelf na een maaltijd bij ‘de Chinees’ geheid ziek worden of in hun omgeving mensen kennen (rechterpagina) voor wie dat geldt. Een andere, nog vaker gehoorde klacht is dat mensen zich ‘overeten’ bij ‘de Chinees’ als gevolg van het royale gebruik van ve-tsin.

Onverpakt

Wie op safe wil spelen, doet er goed aan niet alleen het Chinese restaurant te mijden maar ook zo veel mogelijk producten zonder etiketten te kopen. Want in onverpakte en pure voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, vis en noten zullen geen toegevoegde smaakversterkers voorkomen.

Beeld: en.wikipedia.org

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht