U had kanker? Dan geen hypotheek

U had kanker? Dan geen hypotheek
ma, 15/04/2019 - 13:50
Door: jvklinken
0 reacties

"Tot over enkele maanden. Het ga u goed." Zo nemen veel oncologen afscheid van hun patiënten nadat ze 'schoon' zijn bevonden. Met hun klachten moeten die patiënten maar leren leven.

Dat deze manier van doen veel frustraties oplevert, blijkt uit grootschalig onderzoek. Een groot deel van de ruim 800 duizend mensen die die de afgelopen 20 jaar kanker overleefden, ondervindt daarvan nog altijd de gevolgen in het dagelijkse leven. Volgens een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) worden deze patiënten voor hun klachten vaak niet verwezen naar passende zorg.

Het onderzoek onderstreept nog eens dat chemo een paardenmiddel is. Het sloopt de kankercellen maar richt tegelijkertijd veel schade van blijvende aard aan. Ook radiotherapie (bestraling) laat vaak diepe sporen achter.

Volgens genoemd onderzoek heeft ongeveer een kwart van de patiënten last van ernstige vermoeidheid. Tien jaar na de diagnose is één op de vijf nog zeer vermoeid. Zij hebben ook een groter risico op angst (bijvoorbeeld voor terugkeer van de ziekte), depressie, geheugenproblemen en pijnklachten. Eén op de zes patiënten geeft aan helemaal geen plezier meer te hebben in seks, bij de rest van de bevolking is dit slechts één op de honderd.

Een derde kan geen hypotheek krijgen

Veel mensen die behandeld zijn met chemotherapie hebben tintelende handen of voeten door zenuwschade. Na dikkedarmkanker of eierstokkanker heeft bijna de helft van de mensen deze klachten. Zij hebben daardoor bijvoorbeeld moeite met schrijven, de knoopjes van een blouse dichtdoen, of andere beperkingen in het dagelijks leven. Deze klachten zijn vaak blijvend.

Ook de financiële en maatschappelijke gevolgen kunnen groot zijn. Een derde van alle overlevers van kanker wordt niet geaccepteerd voor een hypotheek. Van de patiënten onder de 35 jaar heeft zelfs bijna de helft problemen bij het afsluiten van een hypotheek. "Vooral voor jonge mensen van dertig à veertig jaar is het rampzalig", zegt IKN-directeur Peter Huijgen in het AD. 

Beeld: wikisage.org