Uiterlijk gevoelig punt voor kankerpatiënt

Uiterlijk gevoelig punt voor kankerpatiënt
wo, 05/07/2017 - 14:52
Door: jvklinken
0 reacties

Reguliere kankertherapieën kunnen pittige bijwerkingen hebben. Haaruitval, gewichtsverlies en aantasting van de huid zijn veelvoorkomende klachten. Gelukkig is er vaak wat aan te doen.

Kankerpatiënten die erin slagen niet altijd aan hun ziekte te denken, worden er vaak door hun omgeving ruw aan herinnerd. Bezorgd informeren omstanders of het wel goed gaat. En zijn er geen naaste verwanten, dan is er wel de spiegel die  laat zien wat je liever niet had willen zien. De impact van ‘de waarheid’  over je uiterlijk is groot. Sommige patiënten vallen in een put waar ze maar moeilijk uit te halen zijn.

Haarverlies

Petra Odenthal van Look Good Feel Better, weet er alles van. Haar stichting geeft tips en adviezen over uiterlijke verzorging bij kanker. Haarverlies, zowel op het hoofd als in het gezicht, komt vaak hard aan. Van de wenkbrauwen wordt wel gezegd dat ze de kapstok van het gezicht zijn. “Wanneer ze wegvallen krijgt het gezicht gelijk een veel vlakkere uitdrukking”, vertelt Odenthal. Anders dan vaak wordt gedacht betekent haaruitval voor mannen een harde slag. Als gevolg van chemotherapie raken ze hun haar in zeer korte tijd kwijt. Verder kan chemo een droge, gevoelige en doffe huid veroorzaken.

Frissere uitstraling

Odenthal kan geen wonderen verrichten maar de ervaring leert wel dat een frissere uitstraling ervoor zorgt dat mensen zich een stuk beter voelen. Ook het vroegtijdig inschakelen van een haarwerker (pruikenmaker) is belangrijk. Wanneer een haarwerker namelijk nog kan zien hoe het natuurlijke haar valt bij een patiënt, kan er maatwerk worden geleverd zodat de pruik nog beter is afgestemd op de patiënt.

Persoonlijke verzorging behoort tot de eigen regie van de patiënt en alles wat zij of hij in eigen regie kan doen, zorgt voor een prettiger gevoel, stelt Odenthal. Het is voor een patiënt bovendien altijd fijn om even “niet ziek te zijn” en zich met iets anders bezig te houden dan met de medische kant van zijn of haar ziekte.

Huis is sluitpost

Ook cosmetisch arts dr. Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) beaamt dat het voor kankerpatiënten enorm belangrijk kan zijn om er goed uit te zien. In haar vak ziet ze regelmatig patiënten langskomen die hun natuurlijke, frisse uitstraling weer terug willen. De huid is immers de sluitpost van het lichaam, vertelt ze. Wanneer iemand ziek is, zullen alle energie en voedingsstoffen in het lichaam aangewend worden om te zorgen dat het gestel ‘binnenin’ de patiënt overleeft. Er blijft dus weinig reserve over voor de huid, waardoor deze doffer, valer en slapper wordt. Ook oogt het gezicht bij sommige kankerpatiënten ingevallen, omdat niet alleen de huid, maar ook het onderhuidse vet en de spiermassa slinken.

In MMV-magazine Uitzicht 4 – 2014 meer over natuurlijke middelen voor een gezonde huid.

 

Tien tips voor de bestraalde huid

  • Niet met zeep wassen;
  • Droogdeppen, niet wrijven;
  • Vermijd stugge, schurende en knellende kledingstukken;
  • Scheer elektrisch en gebruik geen aftershave;
  • Krab bij jeuk niet aan de huid die wordt bestraald;
  • Poeder de bestraalde huid één tot twee keer per dag met ongeparfumeerde talkpoeder;
  • Plak tijdens de behandelperiode nooit een pleister op de bestraalde huid;
  • Vermijd direct zonlicht en ultraviolette straling tijdens de behandeling;
  • Gebruik een crème met een zonnefactor 50. Gebruik geen alcoholbevattende producten;
  • Drink voldoende vocht om de huid van binnenuit te hydrateren.

 

 

Beeld: wikihow.com

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

Gerelateerde artikelen in Uitzicht