'Uitstoot Dordtse fabriek kankerverwekkend'

'Uitstoot Dordtse fabriek kankerverwekkend'
wo, 20/07/2016 - 11:53
Door: jvklinken
0 reacties

De teflonfabriek van Chemours in Dordrecht stoot een kankerverwekkende chemische stof uit. Experts waarschuwen voor de gevolgen voor werknemers en omwonenden.

Chemours is het vroegere Dupont. Het gebruikt de stof GenX bij de productie van teflon in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels.

Al eerder

Het is niet voor het eerst dat Chemours in opspraak is vanwege het gebruik van omstreden chemicaliën. Tot 2012 werkte het bedrijf met PFOA om teflon te maken.  Chemours stopte daarmee toen steeds duidelijker werd dat die stof slecht was voor de gezondheid van werknemers en omwonenden. Nu staat de stof op een Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen. 

Kanker

Experts zeggen in de Volkskrant dat GenX  "vrijwel identiek" is aan PFOA. In laboratoriumtests met ratten en muizen veroorzaakt de stof onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen.
Chemours betwist dat GenX kankerverwekkend is. De nieuwe stof zou zich niet ophopen in het lichaam zoals PFOA. Ook wijst Chemours erop dat GenX niet op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen staat. Dat lijkt evenwel een kwestie van tijd te zijn.

Miskramen

Het AD ontdekte onlangs dat oud-werknemers van de Dordtse fabriek jaren na hun pensionering nog altijd gevaarlijke PFOA-concentraties in hun bloed hebben. Justitie doet ook onderzoek naar de Dordtse lycrafabriek van DuPont. Zeker 33 vrouwelijke werknemers kregen doodgeboren baby's, miskramen, baarmoederhalskanker of kinderen met afwijkingen nadat ze waren blootgesteld aan het oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc), bleek uit onderzoek van EenVandaag.

Beeld: ad.nl

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht