Uitstrijkje verschil leven en dood

Uitstrijkje verschil leven en dood
di, 07/08/2018 - 13:26
Door: jvklinken
0 reacties

Jaarlijks zouden tientallen vrouwen in Nederland onnodig overlijden omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de vrouwen die niet aan het onderzoek meedoen, sterven er jaarlijks 120 tot 150, zegt het RIVM. Bij tientallen is dat het gevolg van het niet of te laat screenen.

RIVM-afdelingshoofd Nynke van der Veen: "Veel vrouwen vinden een uitstrijkje erg ingrijpend en sommigen denken: ik ben 30 en loop geen risico." Bij een uitstrijkje wordt slijmvlies afgenomen op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. De ingreep, door de huisarts of de assistent, wordt door veel vrouwen als onprettig ervaren en kan pijn doen.

Het is een groot misverstand om te denken dat je als jonge vrouw geen risico loopt, benadrukt Van der Veen. "De hpv-besmetting die baarmoederhalskanker veroorzaakt kan al rond je dertigste langzaam uitgroeien tot een voorstadium van kanker."

Jaarlijks krijgen zo'n 700 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 45 jaar. Het bevolkingsonderzoek richt zich op alle vrouwen tussen 30 en 65 jaar. Zij worden om de vijf jaar uitgenodigd om mee te doen.

Precair onderwerp voor veel vrouwen

Het RIVM is voortdurend bezig de voorlichting aan te passen op de doelgroep, zei Van der Veen in het Radio I Journaal.  Ze is geen voorstander van het verplichten van vrouwen om mee te doen. "We staan bij elk bevolkingsonderzoek achter het idee dat mensen zelf een keuze moeten maken." Moeten huisartsen vrouwen niet dwingender wijzen op het belang van het onderzoek? "Vrouwen krijgen al een uitnodiging en herinnering en veel huisartsen gaan het gesprek al aan. Maar het blijft voor veel vrouwen een precair onderwerp."

Beeld: avl.nl

Gerelateerde artikelen in Uitzicht