Veel snoepen wellicht net zo slecht als roken

Veel snoepen wellicht net zo slecht als roken
wo, 15/02/2017 - 13:29
Door: jvklinken
3 reacties

Ouders die hun kinderen voortdurend sigaretten laten roken, krijgen de kinderbescherming over de vloer. Maar als ze hun kroost volstoppen met snoep en frisdrank, hebben ze niets te duchten.

Dat is raar, vindt William Cortvriendt. Want het consumeren van veel zoetigheid is waarschijnlijk net zo kankerverwekkend als roken. Zijn stelling is even revolutionair als logisch. Daar komt nog bij dat Cortvriendt niet de eerste de beste is. Hij is arts met een uitgebreide ervaring in onderzoek. Hij was medisch directeur en vicepresident bij drie verschillende medische bedrijven. Velen kennen hem van zijn boek “Hoe word je 100”, dat in de Verenigde Staten een regelrechte bestseller werd. Hij is tevens verbonden aan Voeding Leeft.

Tv-programma

Verder is Cortvriendt bekend van het tv-programma “Hoe word ik 100” dat enkele maanden geleden werd uitgezonden. Door diabetespatiënten gezond te leren eten en leven, veranderde hun prognose spectaculair. Sommigen waren binnen de kortste keren van de insuline af.

In een publicatie in HP-De Tijd brengt hij eerst op ontnuchterende wijze in beeld dat er geen enkele reden is voor een hoerastemming bij de vorderingen van de reguliere kankerbestrijding. De resultaten bij patiënten zijn over het algemeen teleurstellend, zelfs met de nieuwste generatie (peperdure) middelen.

Borstkanker

De statistieken geven weliswaar hoop maar vaak is die vals. “Zo is de vijfjaarsoverleving van vrouwen met borstkanker onmiskenbaar toegenomen; dit is echter nauwelijks te danken aan een betere behandeling, maar komt voornamelijk doordat we borstkanker in een vroeger stadium opsporen”, aldus Cortvriendt.  De werkelijkheid is dat het aantal kankergevallen en het aantal doden door deze ziekte nog steeds groeit.

Warburg

Cortvriendt roept de onderzoeksresultaten van de beroemde Duitse biochemicus Otto Warburg in herinnering. Die kreeg daarvoor in 1931 de Nobelprijs. Hij ontdekte dat kankercellen op een fundamenteel andere wijze energie opwekken dan normale cellen. Terwijl normale cellen zowel suiker als vetzuren kunnen verbranden, zijn kankercellen alleen in staat om suiker (glucose en fructose) te gebruiken voor hun energiebehoefte.

Bovendien heeft de energievoorziening van kankercellen ook nog eens een heel laag rendement van ongeveer 3 procent van dat van een gezonde cel, waardoor kankercellen enorme hoeveelheden suiker nodig hebben.

In de vergetelheid

Warburg meende dat kanker het gevolg is van beschadigde energievoorziening in de cel. Deze vondst raakte na de Tweede Wereldoorlog echter snel in de vergetelheid door de opkomst van de genetica, die uiteindelijk helemaal niet de doorbraak opleverde die men had verwacht.

Cortvriendt: “Nu bestaat er een sterke relatie tussen het hebben van overgewicht en/of diabetes enerzijds en het risico om kanker te krijgen anderzijds. Dat komt hierop neer: hoe hoger de bloedsuikerspiegels tijdens je leven zijn, hoe hoger de kans om kanker te krijgen en om daaraan te overlijden. Kankercellen blijken beter te groeien naarmate er meer suiker in het bloed aanwezig is. In de medische vakbladen wordt suiker daarom wel gekenschetst als het snoepgoed van kankercellen.”

Het wordt tijd, aldus Cortvriendt, dat we de kankerverwekkende eigenschappen van snoepgoed, frisdranken en industrieel bereide voeding onder ogen durven zien.

Beeld: andere tijden.nl

Reacties (3)

Anna150662's picture

Anna150662
16 February 2017

En hoe staat het dan met het Moermandieet. Gezien de bieten, wortelen en fruit ook suikers, fructose bevatten? Dan niet te vergeten de honing en stevia? Ook voeding voor de kankercellen? Anna

Annie Pronk-Koornneef's picture

Annie Pronk-Koo...
18 February 2017

Ik mag van mijn Orthomoleculair Arts geen Stevia meer gebruiken. Dat geeft een verkeerd signaal af naar de hersenen. Ook mag ik maar 2 stuks fruit. Fruit is gezond maar bevat wel suiker. Maar je hebt ook suiker nodig. Dus in 2 stuks fruit en in verse groenten dan krijg je genoeg binnen.Ik heb candida in mijn bloed. Ook candida voedt zich met suiker. Ik ben al een heel stuk opgeknapt. Geen opgezette buik meer. Darmwerking verbeterd en minder moe. Annie Pronk

hansstoop's picture

hansstoop
18 February 2017

Suikers (koolhydraten) komen overal in voor. Het gaat jiust om de hoeveelheid en of het "complexe of eenvoudige" suikers zijn.
Wat Stevia en andere suikervervangers betreft: het licjhaam krijgt het signaal "zoet" en reageert hierop met alle gevolgen van dien. Vergelijk het met het denken aan een citroen en onze speekselklieren gaan al speeksel aanmaken.