Veel te zuur brood voor kankerpatiënt

Veel te zuur brood voor kankerpatiënt
di, 27/06/2017 - 13:05
Door: jvklinken
0 reacties

Brood met een zure smaak of brood dat heel erg zout smaakt. Niet te genieten, zal menigeen zeggen. Voor kankerpatiënten kan het juist een uitkomst zijn.

Het is een klacht die over de lippen van veel kankerpatiënten komt: geen eetlust. Als gevolg van het gebrek aan eetlust raken ze ondervoed, een proces dat absoluut gekeerd dient te worden.

Smaaksturing

Belgische deskundigen denken de oplossing te hebben gevonden. Smaaksturing, heet hun panacee. Ze sturen recepten selectief bij op bijvoorbeeld zuur, zoet en bitter. Zo kunnen smaakafwijkingen worden omzeild, waardoor de eetlust toeneemt.

Het Academisch Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent heeft de primeur. Het is een pilotproject gestart met zogeheten “oncobrood”. Dat brood is aangepast aan de smaak van de patiënt. In een reportage van AVS Oost-Vlaamse Televisie wordt het onderzoek uitgelegd door de diëtist en chefkok van dit ziekenhuis.

Metaal, karton, katoen….

Wat ze ook eten, voor de meeste kankerpatiënten smaakt alles anders. Metaal, karton katoen…. De boosdoener is niet de ziekte maar de therapie. Chemo verstoort de smaakperceptie, zowel tijdens de behandeling als daarna.

Eindelijk weer lekker

Nu is de ene patiënt de andere niet: smaakperceptie is net zo persoonlijk als een vingerafdruk. In “Jan Palfijn” wordt uitgezocht welke factoren, behalve het type kanker en de soort chemotherapie, de smaak beïnvloeden. En nog belangrijker: welke ingrediënten moeten worden toegevoegd zodat brood weer naar brood smaakt.

Dat kunnen ingrediënten zijn waarvan je in normale omstandigheden zou kunnen gruwen als je die in combinatie met brood zou moeten eten. Voorbeelden zijn gember, limoen en peper. Voor de kankerpatiënt kan het juist dankzij die toevoeging zijn dat zijn boterham eindelijk weer lekker is.

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.