Veelbelovend medicijn niet voor elke kankerpatiënt

Veelbelovend medicijn niet voor elke kankerpatiënt
do, 10/09/2015 - 11:09
Door: jvklinken
0 reacties

Voor een grote groep uitbehandelde patiënten met uitgezaaide longkanker is een nieuw veelbelovend middel beschikbaar maar lang niet iedereen  krijgt het. De belangrijkste reden: geldgebrek bij ziekenhuizen.

Twaalf ziekenhuizen zijn aangewezen om het middel toe te dienen. Vier doen dat en binnenkort komen er drie bij. Maar de andere zeven ziekenhuizen geven het middel niet omdat de behandeling te duur is en vanwege logistieke problemen. Dat meldt NOS.

Het gaat om nivolumab, een vorm van immuuntherapie. Dat geeft een krachtige stimulans aan het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen. Het medicijn kost 50.000 tot 60.000 euro per jaar per patiënt.  

Resultaten
Er zijn jaarlijks 3000 tot 4000 patiënten die voor het middel in aanmerking komen. Het gaat om patiënten met zogenoemde niet-kleincellige longkanker.

De studies die tot nu toe gedaan zijn geven veelbelovende resultaten. De belangrijkste studie, die gefinancierd werd door de industrie, laat een gemiddelde overleving zien van bijna tien maanden. Maar ruim 40 procent van de patiënten overleeft meer dan een jaar extra, ruim een kwart meer dan twee jaar en één op de vijf patiënten meer dan drie jaar. Bij een klein aantal patiënten die een hogere dosering kregen waren die cijfers nog gunstiger. Voor uitbehandelde patiënten zijn dat opzienbarende uitkomsten.

Wachtkamer
Het middel is vanwege de hoge kosten nog niet opgenomen in de basisverzekering. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het als het ware in de wachtkamer gezet. Ze wil onderhandelen met de industrie om de prijs omlaag te krijgen. De organisatie Insprire2live is een handtekeningenactie gestart om de minister onder druk te zetten.  

Tegelijk is een tijdelijke regeling getroffen om ervoor te zorgen dat het middel tijdens de onderhandelingen wel beschikbaar is. Uitbehandelde longkankerpatiënten hebben geen tijd om maanden te wachten op de uitkomst van de gesprekken. De fabrikant stelt het middel voorlopig op eigen kosten beschikbaar.

"Verantwoord"
In een brief aan de Kamer heeft Schippers begin juli toegezegd te zorgen voor "een verantwoorde introductie van nivolumab". In dezelfde brief zegde ze toe dat "geen patiënten om budgettaire redenen de toegang tot dure geneesmiddelen wordt ontzegd". 

Maar op dit moment gebeurt dat dus wel. Een deel van de ziekenhuizen die zijn aangewezen om het middel te verstrekken doet dat niet. De ziekenhuizen die wel nivolumab voorschrijven, doen dat alleen aan hun eigen patiënten in de regio waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Naar aanleiding van dit bericht heeft de minister longkankerpatiënten verzocht zich te melden bij de Geschillencommissie Zorgverzekeraars als ze niet de aangewezen behandeling krijgen. 

Behandelkosten

Een woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam zegt dat de centra nivolumab graag willen aanbieden, maar dit nog niet doen in verband met de onduidelijkheid over de vergoeding. 

Het gaat dan om bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderzoek, het infuus, opnamekosten en de behandeling van bijwerkingen en complicaties. "Die kunnen oplopen tot 10.000 euro per patiënt per jaar", zegt de AVL-woordvoerder. 

"Wij kunnen per week logistiek niet meer dan vijf of zes van deze patiënten aan", aldus de woordvoerder. "Dat is 250 tot 300 patiënten per jaar. Als alle centra dat doen, dan kan iedereen behandeld worden."

Het AVL krijgt al telefoontjes van patiënten die smeken of zij in Amsterdam behandeld kunnen worden, omdat ze in hun eigen ziekenhuis geen nivolumab krijgen.

Darmkanker

Enkele maanden geleden luidde een oncoloog de noodklok vanwege een vergelijkbaar schandaal. Hij  mocht een regulier medicijn tegen darmkanker niet aan patiënten geven vanwege de hoge kosten. De oncoloog verklaarde in Nieuwsuur dat hij als arts daardoor niet in staat was de juiste zorg te verlenen aan zijn patiënten.  Het betrof het middel Avastin. Er zouden veel meer ziekenhuizen zijn die er geen geld voor hebben en patienten om die reden doorsturen naar academische ziekenhuizen. 

beeld: panoramio.com