Vegetariër zou (!) eerder depressief zijn

Vegetariër zou (!) eerder depressief zijn
vr, 11/08/2017 - 22:10
Door: jvklinken
0 reacties

Er is geen sprake van dat vegetarisch eten de kans op depressie verhoogt.  Het omgekeerde zou zelfs weleens waar  kunnen zijn:  een vegetarisch dieet beschermt tegen depressie.

Dat concludeert het weblog Gezondheid en Wetenschap.  Het gaat in op een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en de VS waarbij gegevens uit 1991 en 1992 werden verzameld die betrekking hadden op depressie. Daarbij richtten de  onderzoekers zich op het verband tussen vegetarisch eten en depressie.

Tekort aan B12 en  ijzer

Alleen de gegevens van de mannen (9668) werden gebruikt. Na statistische analyse besluiten de onderzoekers dat de mannen die vegetarisch aten meer kans hadden op een depressie. Volgens de onderzoekers zou dit te wijten zijn aan een tekort aan vitamine B12 en ijzer.

Daar valt nogal wat op af te dingen. Eindconclusie is dat het onderzoek rammelt en onvoldoende grond  biedt om te beweren dat vegetarisch eten de kans op depressie verhoogt. 

Gezondheid en Wetenschap wijst op een Iraanse studie bij 3846 volwassenen die het omgekeerde laat zien, namelijk dat een lacto-ovovegetarisch (geen vlees en vis, wel eieren en zuivelproducten) dieet beschermt tegen depressie

Beeld: nl.wikipedia.org