Verbijstering: inuline verwekt kanker

Verbijstering: inuline verwekt kanker
vr, 02/11/2018 - 17:23
Door: jvklinken
0 reacties

foto: cichorei

Experimenten met muizen hebben aan het licht gebracht dat 'industrieel inuline' geelzucht en zelfs leverkanker kan veroorzaken. Wetenschappers van de Georgia University (VS) en de universiteit van Toledo (Spanje) zijn zelf ook verbijsterd over de resultaten van hun onderzoek.

De onderzoekers  wilden aantonen dat inuline muizen beschermt tegen obesitas, wat het ook deed. Na zes maanden echter werden bij vele muizen in behandeling leverkanker en andere leverkwalen gevonden, zo meldt weblog Voedingsgeneeskunde.

De experimenten lijken te suggereren dat je niet zomaar een gezonde component uit voedsel kunt halen en aan ongezonde voeding kunt toevoegen om het gezonder te maken. Want dat is nu de realiteit. Inuline, een oplosbare vezel, wordt industrieel uit cichoreiwortels gewonnen en toevoegd aan geraffineerde voedingsproducten die verder geen vezels bevatten.

Darmmicrobiota volledig uit balans

Dat is precies wat de wetenschappers hebben getest: het effect van een dieet waarin inuline is toegevoegd, maar dat geen onoplosbare vezels bevat. De experimenten suggereerden verder dat 'dysbiose' ‒ een  darmmicrobiota die volledig uit balans is ‒ een bijkomende factor is voor het ontstaan van leverkanker.

Dr. Andrew Gewirtz, een van de auteurs van de paper die in Cell verscheen, betwijfelt dat verrijking van voeding met gezuiverde vezels de voordelen van het eten van groenten en fruit op zich kan nemen. Het promoten van inuline-verrijkte voedingsmiddelen als gezondheidsbevorderd, zoals het Amerikaanse voedselagentschap FDA in feite doet, moet herbekeken worden, waarschuwt hij.

Wikipedia vermeldt nog het volgende over inuline: 

De uit cichoreiwortel gewonnen inuline wordt toegepast in o.a. brood- en banketproducten, zuivel, ontbijtgranen en repen. Daartoe kan inuline eerst worden gehydrolyseerd tot oligofructose[.

Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt.

Als prebioticum wordt inuline ook gebruikt door mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, bij obstipatie en diarree.

Beeld: oogstenzonderzaaien.nl