Vergeet BMI, meet je taille

Vergeet BMI, meet je taille
ma, 08/09/2014 - 14:25
Door: jvklinken
0 reacties

Meet je taille met een meetlint en deel het aantal centimeters door je lengte. Dan weet je pas echt of je een gezond gewicht hebt. De tot nu toe gehanteerde Body Mass Index (BMI) kan een vertekend beeld geven.

Is de omtrek van je taille de helft of minder van je lengte, dan zit je goed. Stel dat je lengte 1.80 cm is, dan mag je taille-omvang hooguit 90 cm zijn. 

IJzersterk

Dat  stellen Britse wetenschappers van City University London naar aanleiding van 20 jaar onderzoek onder meer dan 30.000 volwassennen. The Sunday Times zegt het rapport te hebben ingezien. De krant citeert onderzoeker Margaret Ashwell, die  het bewijs voor het verband tussen taille en lengte ijzersterk vindt. Wat haar betreft wordt de nieuwe formule de standaard voor de berekening van een gezond gewicht.

"Mensen rekenen massaal met hun BMI, maar de omtrek van de middel geeft een veel preciezere berekening."

Smalste punt

Je "middel" definiëren de onderzoekers als het smalste punt halfweg de onderste rib en het heupbeen, op voorwaarde dat je je adem niet inhoudt. Dit filmpje op Mydailyfestyle geeft aan hoe je precies moet meten.

Waarschuwing

De Britse onderzoekers waarschuwen de eigen regering die een combinatie van BMI en middelomtrek gebruikt om te kijken welke mensen er door overgewicht een gezondheidsrisico lopen. Bij die methode is dat 56 procent van de bevolking, maar met de meetlintmethode zou dat 69 procent zijn.

Levensjaren

Als  iemand van 178 centimeter dikker is dan de 'toegestane' 89 centimeter, lopen de risico's algauw op.  Wanneer de omtrek oploopt tot 107 centimeter (dus 60 procent van zijn lengte). dan levert die persoon op papier 1,7 jaar van zijn ­leven in. Is  de 142 centimeter (= bijna 80 procent van de lengte), dan kan hij zelfs twintig jaar vroeger sterven.