Vet gaaf: bolle buik of dikke billen?

Vet gaaf: bolle buik of dikke billen?
do, 13/06/2019 - 12:29
Door: jvklinken
0 reacties

Vet, wat moet je ermee? Wat voor soort vet heb je? Waar zit het, vooral in de buik of op de billen? En hoe meet je of je te veel van dit goedje hebt?

Om te beginnen heeft vet belangrijke functies. Het beschermt je onder andere tegen de kou en het werkt als stootkussentje en beschermt zo je organen.

Van visceraal vet moet je niet te veel hebben

Daarnaast zorgt het voor een reservevoorraadje energie en maakt het sommige hormonen aan. Het is alleen de kunst ervoor te zorgen dat je niet teveel vet in je lichaam hebt. Vooral visceraal vet, het vet dat rond de organen en in de buikholte opgeslagen wordt, is ongunstig voor je gezondheid.

Omtrek van je taille zegt al heel veel

Eigenlijk gaat het niet alleen over het percentage vet in je lichaam. Ook de plek waar het vet vooral zit, heeft invloed op je gezondheid. Onderhuidsvet is niet zo nadelig. Oké, jij vindt het misschien minder mooi dat je ronde heupen, dikke billen en stevige bovenbenen hebt. Toch kun je dit vet, dat zich direct onder je huid verzameld heeft, beter hebben dan visceraal vet.

Visceraal vet is het vet dat zich rond je organen en in je buik ophoopt. Dit 'orgaanvet' geeft een hoger risico op bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Een bolle buik is dus minder gezond dan die dikke billen. Voor vrouwen geldt een verhoogd risico op ongezond orgaanvet als de middelomtrek meer is dan 80 cm en bij mannen zou de omtrek van de taille niet meer moeten zijn dan 94 cm. Staar je dus niet blind op het vetpercentage dat je weegschaal aangeeft, maar pak liever een meetlint om je tailleomtrek te meten.

Gezondheidsnet biedt nog  meer informatie over het meten van vet. De promotie van het Cambridge Weight Plan moet u maar even voor lief nemen.

Beeld: historiek.net