Vet in plaats van suiker(s)

Vet in plaats van suiker(s)
wo, 03/09/2014 - 22:54
Door: jvklinken
1 reacties

Vet is niet de grote boosdoener in relatie tot overgewicht, bevestigt nieuw onderzoek. Mensen met overgewicht kregen een dieet dat rijk was aan vet met als uitkomst dat hun cholesterol zich gunstig ontwikkelde. 

Het internationale tijdschrift Annals of Internal Medicine maakt in het septembernummer melding van een onderzoek met twee groepen proefpersonen die obees zijn d.w.z. ernstig overgewicht hebben. De ene groep telde 60 personen, de andere 59.

 Minder koolhydraten

De ene helft van de proefpersonen kreeg een dieet voorgeschreven met weinig koolhydraten, de ander met weinig vet. Het verschil in de diëten was vooral de percentages koolhydraten en vet. In beide zaten ‘snelle’ koolhydraten (suikers) uit bewerkt voedsel en beide dieten bevatten verzadigd vet uit vlees en zuivel.

De conclusie was duidelijk: "Het dieet met minder koolhydraten is een goede keuze voor wie gewicht wil verliezen en risico’s op hartproblemen wil verminderen."

Cholesterol
Niet alleen viel de groep met het vetrijke dieet meer af dan de groep met het koolhydraatrijke dieet, ook bleek de eerste groep na een jaar betere waarden van cholesterol en triglyceriden in het bloed te hebben. Die leveren belangrijke aanwijzingen op voor het risico op hartproblemen later in het leven.
Boter

Het onderzoek is koren op de molen van de auteur Kris Verburgh van de bestseller De Voedselzandloper. Die stelt in zijn boek dat het taboe op vetten volslagen is verouderd. Sterker nog, in landen waar een hoge vetconsumptie is, zijn er minder hartaanvallen dan elders. Hij citeerde de Amerikaanse hoogleraar David Ludwig die zegt dat van een toastje met boter de boter nog het meest gezond is.

Verbrugh is het dan ook zeer oneens met het Nederlandse Voedingscentrum dat nog steeds waarschuwt voor de ongunstige effecten van (verzadigd) vet op onze gezondheid.

Gemakkelijker

De epidemioloog Darius Mozaffarian, een vooraanstaande Amerikaanse voedingsdeskundige, zegt in The New York Times over het nieuwe onderzoek: "Het laat zien dat onder alledaagse omstandigheden het verminderen van koolhydraten je helpt gewicht te verliezen zonder op calorieën te hoeven letten. Dat is belangrijk omdat het gemakkelijker is voor iemand om te veranderen wat hij eet dan te proberen minder calorieën binnen te krijgen."

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van instituten uit New Orleans, Pasadena en Baltimore. 

Onderzoekersleider dr. Lydia Bazzano van Tulane University in New Orleans verklaarde tegenover het persbureau Reuters dat deze studie van betekenis is voor mensen die overgewicht hebben en geen succes boekten met andere diëten. "Een dieet met weinig koolhydraten is de moeite van het proberen waard."

Langere termijn

Niet alle koolhydraten zijn overigens even slecht.  Die in volkoren en fruit zijn een stuk gezonder dan die in witmeel en ander industrieel voedsel. Of de positieve resultaten van een dieet met weinig koolhydraten ook gelden voor  langere termijn, kon Bazzano geen zekerheid bieden.

 

Reacties (1)

Marlie's picture

Marlie
7 September 2014

Ter nuancering: de uitvoering van dit onderzoek staat ter discussie: zie filmpje http://www.chrisbeatcancer.com/low-carb-diet-beats-low-fat-diet-weight-l...