Vitamine C helpt leukemie te voorkomen

Vitamine C helpt leukemie te voorkomen
do, 14/09/2017 - 15:36
Door: jvklinken
0 reacties

Vitamine C kan helpen leukemie en andere vormen van bloedkanker te voorkomen. De vitamine voedt stamcellen die de ontwikkeling van leukemie onderdrukken.

Dat blijkt uit twee nieuwe studies waarvan het weblog Vitamor melding maakt. Behalve dat het de stamcellen onderdrukt, communiceert vitamine C ook met defecte stamcellen in het beenmerg.  Het remt de cellen bij het ontwikkelen en veroorzaken van bloedkanker.

Kankerpatiënten hebben vaak een lage vitamine C-bloedspiegel

Stamcellen hebben grote hoeveelheden vitamine C nodig om gezond te kunnen functioneren. Dat kan verklaren waarom kankerpatiënten vaak een lage vitamine C-bloedspiegel hebben.

Stamcellen die bloed in het beenmerg regelen, worden beschadigd als ze niet voldoende ascorbaat (vitamine C) hebben, wat op zijn beurt het risico op leukemie verhoogt. Het verklaart waarom oudere patiënten een prekanker aandoening ontwikkelen, bekend als clonale hematopoïese. Die kan zich tot leukemie ontwikkelen.

Stamcellen kunnen ontsporen

Onderzoekers van de New York University School of Medicine hebben ook gekeken naar de rol die  vitamine C speelt bij het voeden van de stamcellen in het beenmerg. Ze ontdekten dat de specifieke rol van vitamine als communicatiemedium eruit bestaat dat het defecte cellen bericht om volwassen te worden en te sterven. Maar zonder voldoende hoeveelheden vitamine kunnen de cellen ontsporen en uiteindelijk bloedkanker veroorzaken.

Beeld: house.wikia.com