'Vitamine D ruziet met vitamine K'

'Vitamine D ruziet met vitamine K'
di, 21/05/2019 - 12:23
Door: jvklinken
1 reacties

Extra vitamine D is volgens de heersende inzichten goed voor ons. Dr. ir. Hanne van Ballegooijen van VUmc dacht het ook altijd maar komt er helemaal van terug.

Als voedingswetenschapper doet ze al tien jaar onderzoek naar vitamine D. Ze was ooit groot voorstander van vitamine D suppletie, maar waarschuwt nu voor potentiële bijwerkingen. Van Ballegooijen: "Het is zonder twijfel de meest populaire vitamine onder wetenschappers. Al decennia lang wordt er onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine D en botgezondheid. Ook leek vitamine D de spin in het web als het ging om preventie van chronische ziekten. Maar afgelopen jaar zijn de resultaten van verschillende grote, langlopende gerandomiseerde studies uitgekomen. Er blijkt geen enkel voordeel van vitamine D suppletie op fractuurrisico, spierfunctie en sterfte.’

Van Ballegooijen waarschuwt voor risico's

Hoe kan het dan dat de Gezondheidsraad al sinds 2012 aan ouderen, zwangeren en kinderen adviseert extra vitamine D te slikken? Volgens Van Ballegooijen is dat advies verouderd. "De nieuwe resultaten zouden voor de Gezondheidsraad aanleiding moeten zijn om de suppletie-adviezen te herzien."

Van Ballegooijen doet haar uitspraken in "nieuws! voor diëtisten", een gerespecteerd weblog. Ze keert zich niet alleen tegen vitamine D-suppletie maar waarschuwt ook uitdrukkelijk voor de risico's. ‘Verschillende studies hebben laten zien dat een vitamine D supplement de kans vergroot op een te hoog calciumgehalte in de bloedbaan en in de urine. Hierdoor neemt het risico toe op nierstenen en ook op een hartinfarct door calciumafzetting in de vaatwand van het hart. Deze ongewenste bijwerkingen kunnen wel eens te maken hebben met een tekort aan vitamine K.’

Combinatie vitamine D met onvoldoende vitamine K zou ongunstig uitpakken

Uit haar onderzoek zou zijn gebleken dat vitamine D suppletie een negatief effect heeft op de vitamine K status. "Actief vitamine D stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine K-afhankelijke eiwitten. Deze eiwitten hebben vitamine K nodig om hun functie uit te oefenen: calcium op de juiste plaats brengen in het lichaam, te weten de botten. De combinatie van vitamine D suppletie met onvoldoende vitamine K in het lichaam zou daardoor wel eens ongunstig kunnen zijn. Calcium wordt dan wel goed opgenomen door vitamine D, maar komt niet op de juiste plaats terecht. In plaats van in de botten kan calcium dan neerslaan in de vaatwand, waar het zorgt voor verstijving van de vaatwand en een hogere bloeddruk. Wellicht is dat ook de reden dat er geen gunstige effecten gevonden zijn in de studies naar vitamine D suppletie.’

Of het combineren van vitamine D met vitamine K dan een oplossing kan zijn? Van Ballegooijen sluit het niet uit. "Er zijn aanwijzingen voor het nut van combineren van vitamine D met K en het zou een logische stap zijn. Maar of het echt dé oplossing is voor sterke botten en schone bloedvaten, zal eerst moeten worden aangetoond met nieuw onderzoek."

'Zorg elke dag voor genoeg vitamine K'

Haar advies is om in de tussentijd in ieder geval te zorgen voor voldoende vitamine K in de voeding. "De opslagcapaciteit van vitamine K is beperkt vergeleken met vitamine D. Daarom is het belangrijk om elke dag genoeg vitamine K binnen te krijgen. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten en gefermenteerde zuivel als yoghurt, kwark, karnemelk en kaas. Gezond eten dus! Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende beweging, het liefst buiten."

Met die laatste toevoeging werpt Van Ballegooijen een nieuwe vraag op: Hoe zit het dan als je veel in de zon verkeert en dus op die manier extra vitamine D binnen krijgt? Zou de vaatwand daardoor ook verstijven? Al met al lijkt het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd. 

Reacties (1)

Haan's picture

Haan
25 May 2019

In Nederland worden duizenden mensen behandeld met vitamine K antagonisten (Sintrom en Marcoumar).
De meeste mensen zijn ouder dan 70 jaar en krijgen dit middel jarenlang ter bescherming van een beroerte (ICVA) bij boezemfibrilleren.
Betekent bovenstaand artikel dat deze mensen extra risico lopen op atherosclerose (aderverkalking)?
T. de Haan