Vlaanderen aan de slag met aspirine

Vlaanderen aan de slag met aspirine
di, 27/02/2018 - 13:08
Door: jvklinken
0 reacties

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gaat aspirine uittesten op darmkankerpatiënten. Daarmee komt de herbestemming van de pijnstiller als officieel antikankermedicijn een stuk dichterbij.

Verschillende wetenschappelijke studies hebben al laten zien dat aspirine werkzaam is tegen kanker. Meer onderzoek is echter vereist wil de Europese Unie het licht op groen zetten. Het Belgische Antikankerfonds (voorheen Reliable Cancer Therapies) van de Vlaamse weldoener Luc Verelst ijvert al jaren voor het inzetten van bestaande medicijnen tegen kanker.  Een bekend voorbeeld is cimetidine, een zeer veilig  middel dat nu alleen nog bij maagzweren wordt ingezet. Het blijkt echter ook effectief tegen darm- en maagkanker, melanoma en niercelcarcinoom terwijl het nauwelijks bijwerkingen kent en spotgoedkoop is vergeleken met bijvoorbeeld chemo.

Gevolg van ontstekingen in de darm

Asprine lijkt vooral werkzaam tegen darmkanker, één van de belangrijkste kankers in ons land. Eén derde van de patiënten overlijdt binnen de vijf jaar. Bij meer dan de helft van de patiënten keert de ziekte na de ingreep terug. Het voorkomen van uitzaaiingen is dan ook een uitdaging om darmkankerpatiënten betere prognoses te kunnen bieden.

In het algemeen wordt aangenomen dat darmkanker kan ontstaan ten gevolge van ontstekingen in de darm. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot schade aan het genetisch materiaal van de cellen (DNA) waardoor deze ongecontroleerd vermenigvuldigen en zo tumoren (kanker) vormen. Aspirine is een ontstekingsremmer en remt mogelijk via deze weg tumorgroei in de darm.

Darmkankerpatiënten blijken ook verhoogde prostaglandinegehaltes (een lichaamseigen hormoonachtige stof) te hebben waardoor kwaadaardige celgroei gestimuleerd wordt. Aspirine heeft een remmend effect op de aanmaak van prostaglandines, waardoor onderzoekers extra kansen zien voor aspirine als kankermedicijn.

Tumor aanvallen op diverse fronten

Kankercellen zijn kwaadaardig en ingenieus. Het inzicht groeit dat een succesvolle kankerbehandeling bestaat uit het aanvallen van de tumor op meerdere fronten, vaak door verschillende behandelingen met elkaar te combineren. Door de gevoeligheden van tumoren te linken aan specifieke actiedomeinen van bestaande geneesmiddelen uit onze huisapotheek, ontluiken verbluffend interessante mogelijkheden om op een relatief eenvoudige manier behandelingsopties toe te voegen in de strijd tegen kanker. Meer dan 200 bestaande middelen zijn ondertussen door wetenschappers wereldwijd in kaart gebracht als kanshebbers voor een waardevol nieuw leven als kankergeneesmiddel.

Gezien de groeiende kost van de gezondheidszorg en het toenemend aantal kankerpatiënten is onderzoek naar het “herbestemmen van geneesmiddelen”  reuze interessant. Om een nieuwe reguliere behandeling op de markt te krijgen, is er gemiddeld € 2,6 miljard nodig en tien jaar onderzoektijd.

Het onderzoeken van bestaande geneesmiddelen zoals aspirine vraagt daarentegen 'slechts' € 300 miljoen en kan leiden tot het goedkeuren van het bestaande geneesmiddel als officieel kankergeneesmiddel, vier jaar sneller dan bij nieuwe producten.

Europese geneesmiddelenwetgeving bepaalt dat elke bijkomende toepassing van een bestaand geneesmiddel officieel erkend moet worden voordat het in de praktijk gebruikt kan worden. Deze goedkeuring kan enkel gegeven worden als een reeks klinische studies (gecontroleerd testen en evalueren van het middel bij patiënten) de werkzaamheid bewijst en het gebruik en de risico’s precies in kaart brengt.

Aspirine spotgoedkoop

De studie in het Antwerpense ziekenhuis is een initiatief van het Nederlandse Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is dankzij de drijvende kracht van het Antikankerfonds en de financiële steun van het Vlaamse Kom op tegen Kanker maandag officieel van start gegaan. Prof. dr. Marc Peeters van het UZA: “In deze specifieke studie zal het effect van een vijf jaar durende aspirine behandeling na darmoperatie onderzocht worden bij patiënten met darmkanker stadium twee en drie.”

Gecoördineerd vanuit het UZA doen nu al vijf andere Vlaamse ziekenhuizen mee aan het onderzoek en nog verschillende andere ziekenhuizen van over heel België toonden interesse om ook deel te nemen. In de komende jaren kunnen zodoende 400 patiënten met darmkanker in de studie opgenomen worden.

Lydie Meheus, managing director van het Antikankerfonds: “Aspirine is spotgoedkoop, vrij van patent en dus commercieel weinig interessant. Het stimuleren van dit soort onderzoek is broodnodig. Waar patiëntnoden duidelijk zijn, wetenschappelijk bewijs voorhanden is maar economische drijfveren ontbreken, nemen wij initiatief en vermijden dat onderzoekpistes met potentieel niet verkend worden.” De studie zal ruim € 700.000 kosten.

Beeld: beveiligingnieuws.nl

 

Lid van MMV? Geniet dan tijdelijk van een mooi voordeeltje. Het boeiende boek van Pierre Capel “Het emotionele DNA” is te koop in onze winkel voor slechts € 15,00 excl. verzendkosten.

Nog geen lid van MMV? Voor 35 euro per jaar ontvangt u 10 keer ons magazine Uitzicht, heeft u recht op korting op bovengenoemd boek en op voedingssupplementen bij de Roode Roos, oplopend tot 25 procent! Meer informatie vindt u hier!