Vlees meer en meer uit de gratie

Vlees meer en meer uit de gratie
di, 13/11/2018 - 11:25
Door: jvklinken
0 reacties

Vlees raakt meer en meer uit de gratie. Het is al vegetarisch wat de klok slaat. De voedingsindustrie speelt er handig op in. Bijna wekelijks zien nieuwe vleesvervangers het licht. 

De businesszender RTLZ houdt het nauwkeurig bij. Nu is het Kips van de bekende leverworst die op de vegatrein springt. Vier veganistische vleeswaren brengt het concern uit in een poging een graantje mee te pikken van de huidige trend.

Rookworst moet sappig zijn

Andere traditionele ‘vleesconcerns’ gingen Kips voor. McDonald's, die groot is geworden met de Big Mac, heeft tegenwoordig vegetarische Mc Chicken op het menu staan.

Veel opzien baarde Unox dat sinds kort een vegetarische rookworst in het assortiment heeft. Aan de ontwikkeling is maar liefst vier jaar gewerkt. Het bleek heel lastig om de sappigheid van een vleesrookworst na te bootsen.

"De consument verandert", constateert Thijs Sleddering, marketingmanager bij Unox. "Ook wij zien de vraag naar vlees afnemen." Niet dat alle huishoudens het vlees radicaal hebben afgezworen; vaak staat het nog enkele dagen per week op het menu. Deze groep zogenaamde flexitariërs neemt dagelijks toe.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders drie dagen of meer geen vlees eet. Internationale onderzoeken laten dezelfde trend zien. Daarnaast toont eigen research van Unox aan dat bijna negen op de tien consumenten van plan zijn om minder vlees te eten.

Een veelgehoorde klacht is wel dat menige vleesvervanger tal van hulpstoffen bevat die in een kwade reuk staan.

Beeld: en.wikipedia.org