Voeding beïnvloedt microbioom borst

Voeding beïnvloedt microbioom borst
di, 04/12/2018 - 11:01
Door: jvklinken
0 reacties

Voeding blijkt invloed te hebben op de samenstelling van de gemeenschap van micro-organismen in borstklieren. Dit staat mogelijk in verband met de kans op borstkanker.

Eerder werd aangetoond dat een maligne (kwaadaardige) borsttumor verhoudingsgewijs minder Lactobacillusbacteriën bevat dan een goedaardig gezwel.

Nog niet zo lang geleden is vastgesteld dat de borstklier een eigen microbioom heeft. Dit heeft nu geleid tot een studie naar de invloed van voeding op de micro-organismen  en de kans op borstkanker.

Ene groep volgde westers, andere groep mediterraan voedingspatroon

Voor dit onderzoek werden apen gekozen omdat de samenstelling van hun borst sterke gelijkenissen vertoont met die van de bors van de menst. De veertig vrouwelijke apen werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze volgden gedurende 31 maanden een westers eetpatroon of een mediterraan voedingspatroon.

Het borstklierweefsel van apen die mediterrane voeding kregen, had een tienmaal hoger aandeel van Lactobacillus in vergelijking met het borstweefsel van apen die een westers eetpatroon volgden. Het mediterraan eetpatroon ging eveneens gepaard met een hogere concentratie van galzuur metabolieten en bioactieve stoffen die mogelijk de kans op borstkanker verkleinen.

De resultaten laten zien dat voeding van invloed is op de microbiota van borstweefsel. Mogelijk leidt dit inzicht in de toekomst tot nieuwe behandelingen voor (de preventie van) borstkanker, zo tekent het weblog Ortho bij dit bericht aan.