Voeding helpt, ook bij ernstige ziektes

Voeding helpt, ook bij ernstige ziektes
wo, 12/09/2018 - 11:57
Door: jvklinken
0 reacties

Het is niet langer een stelling uit het ongerijmde: gezonde voeding doet ertoe, ook bij ernstige ziektes. Steeds meer onderzoeken laten dat zien, zegt de bekende arts Tamara de Weijer.

Als voorbeeld noemt ze de ziekte van Alzheimer. "Waarschijnlijk heeft het te maken met gevoeligheid voor insuline, net als bij diabetes. Maar de heilige graal is nog niet gevonden. Dat geldt ook voor kanker, je geneest het niet met gezonde voeding, maar het heeft wel degelijk invloed. Zelfs als je uitbehandeld bent, kan gezonde voeding helpen bij een betere kwaliteit van leven."

Plusonline interviewde De Weijer van de vereniging Arts en Voeding naar aanleiding van de komende presentatie van haar nieuwe kookboek "Eet beter in 28 dagen". Op de vraag of gezonde voeding voor elke ziekte hetzelfde is, zegt ze: "De basis is altijd hetzelfde: veel plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen en niet teveel  ‘snelle’ suikers in voeding, zoals in vruchtensap, waarmee je ineens veel suiker in je bloed krijgt. Iemand met darmproblemen kan juist meer last krijgen van melkproducten of gluten. Ik adviseer patiënten vaak om een klachtendagboek bij te houden. Dan kun je ontdekken welke voedingsmiddelen klachten geven."

'Wees eigenwijs en begin zelf bij je arts over gezonde voeding' 

Als je (huis)arts geen enkele interesse heeft in gezonde voeding, kun je er volgens De Weijer het beste zelf over beginnen. "Je kunt het zelf aankaarten. Wees eigenwijs en zeg tegen je huisarts – ik wil graag van mijn medicijnen af en gezonder leven. Kunt u mij helpen? Proberen kan altijd, in het ergste geval heb je geen effect van het gezondere eten. Als je een arts zoekt die meer weet over voeding, dan kun je terecht bij onze vereniging Arts en voeding. Op de website www.artsenvoeding.nl staan de contactgegevens van honderden artsen die zich inzetten voor meer gesprekken over voeding en leefstijl in de spreekkamer."

Die 28 dagen uit de titel van haar kookboek, hoe komt ze daaraan? De Weijer: "Dat is de periode die je lijf nodig heeft om gezonder te worden. Cholesterol en bloeddrukwaarden veranderen, mensen gaan zich fitter voelen en het hongergevoel neemt af. Het is geen dieetboek. Wie gezonder wil worden, zal zijn of haar leefgewoonten blijvend moeten veranderen."

Tamara de Weijer geeft woensdag 19 september van 15.00 tot 15.25 uur een presentatie op de 50Plusbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

https://www.50plusbeurs.nl/programma/