Voeding van belang voor kankerpatiënt

Voeding van belang voor kankerpatiënt
vr, 07/07/2017 - 15:50
Door: jvklinken
0 reacties

Een mediterrane maaltijd.

Patiënten die een behandeling ondergaan voor kanker, hebben baat bij gezonde voeding. Het draagt bij tot hun genezing.

Dat staat  in een rapport van ZonMW, een organisatie die overheidssubsidies verdeelt voor gezondheidsonderzoek. Aan het rapport hebben vooraanstaande wetenschappers van diverse universiteiten meegewerkt. Een van hen is de Wageningse hoogleraar  Renger Witkamp.

Overlevingstermijn van vijf jaar

De onderzoekers die het rapport hebben samengesteld, vinden dat voeding een prominentere plaats verdient bij de behandeling van chronische ziekten. Het kan op die manier in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst.

De meeste winst is te halen bij hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en diverse darmziekten. Maar zoals gezegd zijn ook kankerpatiënten gebaat bij gezonde voeding. Zo blijkt uit onderzoek dat meer kankerpatiënten bij een  gezond dieet de overlevingstermijn van vijf jaar  halen. Officieel is iemand dan genezen.

Het  is een van de redenen waarom zou volgens de onderzoekers meer aandacht moet zijn voor voeding bij artsen en verpleegkundigen.  

Meer aandacht in opleiding artsen

De behandeling van patiënten met een chronische ziekte begin volgens de huidige protocollen vaak met het toedienen van medicijnen. Voedingsadviezen worden vooral aangewend ter preventie van ziekte. Als patiënten al een voedingsadvies krijgen, is dat nadat gestart is met medicatie.

Dat kun je ook omdraaien indien dat mogelijk is: eerst kijken wat er met voeding te behalen valt, aldus de onderzoekers. Ze bevelen aan dat voeding meer aandacht krijgt in de opleiding van artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ze moeten ook weten wat de rol en expertise van een diëtist is.  

Uniek voordeel boven medicatie

Het voorschrijven van gezonde voeding leidt vaak tot algemene verbetering van de toestand van de patiënt. Daarom kunnen voedingsadviezen een belangrijk onderdeel van de behandeling vormen, zeker wanneer er sprake is van meerdere chronische ziekten tegelijk. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven medicatie, zegt het rapport. 

Mediterraan dieet

De onderzoekers hebben speciaal gekeken naar het mediterraan dieet. Onderzoek heeft laten zien dat dit dieet een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit dieet bestaat onder andere uit fruit, groenten, peulvruchten, noten, olijfolie, vis gevogelte en eieren.

Dashdieet

Ook het Dash-dieet kan de goedkeuring van de rapportschrijvers wegdragen. Dit dieet kenmerkt zich door veel groente en fruit, volkorenproducten, weinig rood vlees en weinig geraffineerde koolhydraten.

beeld: lipntich.wordpress.com