Voeding voor topdokter essentieel

Voeding voor topdokter essentieel
ma, 12/03/2018 - 15:12
Door: jvklinken
0 reacties

De voeding van patiënten op de intensive care is veel belangrijk dan tot nu toe werd aangenomen. Soms is er zelfs sprake van ondervoeding, wat ten koste gaat van de gezondheid van de patiënt.

Dat zegt de Vlaamse hoogleraar Elisabeth de Waele, hoofd intensieve geneeskunde van het Universiteitsziekenhuis Brussel, in het opinieblad Knack. Veel Belgen kennen haar van het populaire tv-programma Topdokters.

Welke voeding wel goed is en welke niet voor haar patiënten heeft De Waele nog niet echt op een rijtje maar het inzicht dat er verband is tussen hetgeen je eet en je gezondheid is bij haar ruimschoots doorgebroken. Ze gaat zelfs zo ver dat ze voeding inzet als medicijn, wat bij de meeste collega’s van De Waele vloeken in de kerk is.

‘Je ziet patiënten bijna ‘smelten’ in hun bed’

Ze zegt: “We gebruiken kunstmatige voeding als therapie, en niet alleen als ondersteuning. Dat zou veel meer moeten gebeuren.” Want: “Een kankerpatiënt die aan zijn behandeling begint met gewichtsverlies staat er slechter voor dan een patiënt die goed doorvoed start. Als het lichaam te weinig voeding krijgt, spreekt het zijn reserves aan. Spieren worden afgebroken en als grondstof gebruikt voor het metabolisme. Dan zie je patiënten bijna ‘smelten’ in hun bed. Zo wordt niet alleen hun lichaam ondermijnd, maar ook de slaagkans van de behandelingen die ze krijgen.”

Ze ziet het aan het herstel van patiënten. “Normaal stelt een patiënt het enkele dagen na een operatie beter. Bij ondervoede patiënten gaat het vaak slechter. Hun wonden genezen niet, ze ontsteken. Ze krijgen complicaties, zoals een longontsteking. Als je even logisch nadenkt, weet je hoe belangrijk voldoende voeding is: wie goed eet, is weerbaarder tegen infecties en ziektes. Maar die kennis blijft te vaak steken in goede bedoelingen. Er wordt niet gemeten wat de patiënt precies nodig heeft om betere resultaten te behalen.”

‘Waarom spelen niet meer artsen daarop in?’

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens haar  dat vrouwelijke patiënten betere overlevingskansen hebben na een hartoperatie. “Enkel en alleen door voeding. Dan vraag je je af waarom niet meer artsen daarop inspelen. Je kunt veel patiënten helpen.”

De Waele behandelt nu vooral kankerpatiënten, mensen op intensieve zorg of kinderen die kunstmatige voeding moeten krijgen. Maar we kunnen ook mensen helpen die al lang met een voedingsprobleem sukkelen zonder dat het erkend wordt.”

Of het ook niet aan het ziekenhuiseten ligt?

De Waele: “In het UZ Brussel is het eten echt lekker, hoor. En er zijn variaties op het menu, aangepast aan de patiënt.”

Evenwichtige voeding zonder excessen

Knack: Over alledaagse gezonde voeding verandert de wetenschap geregeld van mening. Eerst werden de verzadigde vetten verguisd, maar onlangs bleek dat het niet zo zeker is dat ze slecht zijn voor het hart. Intussen is suiker de grote boosdoener. Wat moet je nog geloven?

De Waele: “Nu zijn suikers inderdaad de grote vijand, en binnenkort zijn het misschien eiwitten. Het probleem is dat de oplossing redelijk saai is: je voeding moet in de eerste plaats evenwichtig zijn en zonder excessen. Er bestaan veel misverstanden. Soms zie ik mensen in de lente aan een suikerdieet beginnen en alleen nog fruit eten. Maar fruit is water vol suikers, hè.”  

Knack: Maar fruit is wel gezond.

De Waele: “Fruit is gezond en bevat ook vitamines, maar je mag niet alleen maar fruit eten. Als je tien stukken fruit eet, heb je ook een cola op. Dus als je te veel fruit eet, zul je ook verdikken. (….) Toverformules bestaan niet. Er is elke week wel een nieuwe hype. Het probleem is dat veel mensen aan de slag gaan zonder kennis van zaken. Dieetleer is niet voor niets een jarenlange studie. Ik kan er nog mee leven dat je zelf de nieuwste trends volgt, maar pas het niet toe op je kinderen. In de Verenigde Staten zijn kinderen zwaar ondervoed geraakt omdat hun ouders hun ideeën over gezonde voeding op hen toepasten: ze gaven hen geen vetten, en als vieruurtje gaven ze peterselie. Sorry, een bosje peterselie is geen snack. Kinderen verbruiken veel calorieën, hun hersenen moeten zich nog ontwikkelen, ze moeten groeien. Dus moet je door hun eten vaak nog wat boter of olie roeren zodat ze voldoende vetzuren opnemen. Diëten kunnen gevaarlijk zijn als volwassenen die willen vermageren hun waanideeën opleggen aan kinderen.”

Ze bekent dat ze lightproducten bij patiënten regelrecht de prullenbak in gooit maar dat zelf ook weleens zondigt in de vorm van een colaatje. Ze blijkt dat te doen tijdens nachtdiensten maar drinkt dan ook veel bijvoedingen zoals patiënten die krijgen. “Omdat die voeding een goed evenwicht biedt aan vetten, suikers en eiwitten.”

Beeld: uz.be