Voedingscentrum doet rooibosthee tekort

Voedingscentrum doet rooibosthee tekort
vr, 18/08/2017 - 11:24
Door: jvklinken
0 reacties

Het Voedingscentrum adviseert elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Rooibosthee is bewust buiten deze aanbeveling gebleven. Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum komt dat omdat rooibosthee geen echte  thee is. Kamillethee trouwens ook niet.

Zwarte thee en groene thee zijn bevorderlijk voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Uit wetenschappelijk onderzoek is volgens voedingsdeskundige Schutte gebleken dat het drinken van groene of zwarte thee de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Met drie koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Ook witte thee en oolong thee zijn afkomstig van de theeplant. Het is aannemelijk, aldus Schutte, dat ze dezelfde gezondheidseffecten bieden, maar dit is niet onderzocht.

Rooibosthee ontbreekt in het gezonde rijtje van Schutte.  Dat is namelijk een kruidenthee die niet afkomstig is van de theeplant. Kruidenthee telt daarom niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren, zo meent Schutte. "Drink gerust een kop rooibosthee als je dit lekker vindt. Het helpt om voldoende vocht binnen te krijgen en bevat geen calorieën, tekent ze er nog bij aan.

Het wordt allemaal nog erger door de kop die boven haar bijdrage is geplaatst: "Waarom is gewone thee wel gezond, maar rooibosthee niet?" Zowel mevrouw Schutte als de maker van de kop zouden dit weekend maar eens de inhoud van dit zeer verhelderende artikel tot zich kunnen nemen. Dan zal beiden het (thee)licht opgaan. 

Beeld: yoo.rs