Volkoren verrassend gezond

Volkoren verrassend gezond
di, 05/12/2017 - 12:14
Door: jvklinken
0 reacties

Wie vaker volkoren eet, heeft een lager sterfterisico, loopt minder kans op diabetes type-1, hart- en vaatziekten, obesitas en mogelijk ook dikke-darm-kanker.

Dat constateert een team van vooraanstaande voedingswetenschappers van het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC). Jammer genoeg is er verwarring over volkoren. De ICQC-wetenschappers dringen er bij wetgevers op aan via goede regelgeving aan de consumenten uit te leggen wat wel en geen volkoren product is.

Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken te zijn dan die van groente en fruit. 

Volkoren wat geen volkoren is

Volkorenproducten worden nog te vaak ten onrechte  als volkoren benoemd. “Ook in Nederland zijn er nog veel producten die het predicaat ‘volkoren’ mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt”, aldus de Maastrichtse hoogleraar Fred Brouns, die sprak op een ICQC-symposium in Rome over deze materie.  

Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten.

Granen zijn wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Dit heeft geleid tot snelle ontwikkelingen op het terrein van de levensmiddelentechnologie. Gevolg is een stroom  van geraffineerde producten die nog maar nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevatten. De wetenschappers van het ICQC pleiten voor een ommekeer. 

Om de genoemde gezondheidsvoordelen te bereiken, wordt geadviseerd twee keer per dag volkoren te eten. Dan moet het ook wel echt om volkoren gaan. 

Bron: nl.wikipedia.org