Voor de feestdagen: zeegroente

Voor de feestdagen: zeegroente
di, 19/12/2017 - 13:39
Door: jvklinken
0 reacties

Zeekraal (bron:ourfood.nl)

Zeegroenten en -wieren zijn megagezond. Maar ze zijn wel stevig aan de prijs. De feestdagen bieden een goede gelegenheid om ze op het menu te zetten.

Behalve zeewier genieten zeekraal en lamsoor de nodige bekendheid. Terecht. Zeekraal  behoort in de Voedingsmiddelenlijst zelfs tot de Moermanaanraders, net als zeewier. Alle drie zijn het plantaardige voedingsmiddelen uit de zee die barstensvol gezonde stoffen zitten.

Zeekraal en lamsoor zijn ziltig van smaak maar zeker niet vissig. Ook zij die niet van vis houden, zijn vaak liefhebber van deze twee zeegroenten.

Zeewier is  verzamelnaam

Zeewier is een  verzamelnaam. Populair zijn zeesla, nori, kelp en wakame. Terwijl zeekraal en lamsoor als groente worden  geserveerd, wordt zeewier in of door een gerecht verwerkt. Het  is minder uitgesproken van smaak. Zowel lamsoor als zeekraal zijn bij de betere groenteboer te koop en verder bij Appie Happie, net als zeewier.

Dan zijn er ook nog algen, zoals spirulina en chlorella. Deze worden vaak in poedervorm verkocht en kunnen gemengd worden met een dressing, smoothie spread of soep.

Let op bij producten met zeewier

Let goed op bij producten met zeewier. In veel gevallen wordt er volgens aHealthylife slechts 1 of 2 procent zeewier aan allerlei kant- en klare producten toegevoegd.

Hetzelfde weblog noemt als goede bron van zeewier de tagliatelle van Seamore. Die is gemaakt van 100 procent wild, biologisch zeewier genaamd Himanthalia elongata. Toegegeven, de pasta is niet goedkoop maar er zit meer in dan op het eerste oog lijkt.

Doordat de tagliatelle in gedroogde vorm wordt verkocht, komt er nog flink wat volume bij na het weekproces. De smaak is stevig en ziltig en goed te combineren met ander zeevoedsel, maar ook met verschillende groenten en kruiden.