Voor Elca is eten gelijk aan leven

Voor Elca is eten gelijk aan leven
vr, 09/03/2018 - 11:16
Door: jvklinken
0 reacties

Elca de Ruiter volgde als jong meisje het Moermandieet. Volgens de artsen had ze nog maar een half jaar te leven. Ze is nu 51 en vertelt haar verhaal aan Roos van Bijnen van het Algemeen Dagblad.

“Elca de Ruiter (51) uit Dordrecht was 11 jaar toen bij haar een hersentumor werd geconstateerd. ,,De artsen vertelden me dat ik nog zes maanden te leven zou hebben, zelfs als ik bestraald zou worden. Daar ging ik dan ook mee door, maar tijdens die bestralingen zijn mijn ouders daarnaast al naar een Moermanarts gegaan."

Het traject waar ze instapte, bestond uit een door de Vlaardingse arts Cornelis Moerman bedacht speciaal dieet en uit Moermantherapie. Deze zeer omstreden methode gaat uit van een verband tussen leefwijze, voeding en kanker. De gedachte daarbij is dat kanker het gevolg is van een ontsporing in de stofwisseling. ,,Met dat idee zou het herstellen van die stofwisseling kunnen leiden tot genezing. Daarom werd vanaf dat moment voor me bepaald: alles wat ik binnenkreeg, of het eten of een supplement was, moest medicijn zijn."

Een enorme omslag in haar voedingspatroon volgde. ,,Geen vlees of vis meer voor mij, maar vooral heel veel biologische groente en fruit. Ook water als drankje werd vervangen door groentesapjes, omdat daar meer voedingsstoffen in zitten. Verder waren suiker en zout boosdoeners. Alles wat bij wijze van spreken tien keer door de fabriek is geweest, moest ik laten liggen." 

Genezen

Geheel onverwacht kreeg ze in de periode daarna de boodschap te zijn genezen. Wel benadrukt ze dat dit niet alleen aan het Moermandieet lag. ,,Het was echt de combinatie van de bestralingen en dit dieet. Als ik louter een van beide had gedaan, was het waarschijnlijk slecht afgelopen."

Ook nu nog volgt ze dit dieet trouw, maar wel in de 'light-versie'. ,,De kans op een tweede keer kanker is voor iedere ex-patiënt groot, daarom ga ik met deze eetstijl door. Maar ik ben beter, dus ik ben nu alleen bezig met het onderhoud van mijn lichaam. Dit doe ik door heel biologisch te leven, maar af en toe halen we heus wel eens een patatje." Verder zorgt ze dat ze altijd genoeg vitamines binnenkrijgt. ,,Ik kan zo van eten genieten, vooral omdat het zo veelzijdig is. Misschien dat ik ooit nog eens insecten ga proberen."

Tweede natuur

Dat ze veel met voeding bezig is, beaamt haar man Jan (56). ,,Ze zegt zo nu en dan: 'eten is leven', en voor haar klopt dat zeker. Als ze in de keuken staat, is ze een tornado, het is haast een tweede natuur. De keuken is haar hoofdkwartier en ik ben door haar heel anders gaan eten. Ik heb door Elca vanaf dag één meer levenskwaliteit gekregen en ben haar daar nog steeds heel dankbaar voor."

De twee Dordtenaren zijn naar eigen zeggen 'echte levensgenieters'. Dat ze letten op wat ze eten en drinken, heeft daar alleen maar aan bijgedragen. ,,Eten is voor ons brandstof tanken. In een auto gooi je ook geen rotzooi, anders loopt 'ie niet. Waarom zouden we onszelf dan zo behandelen?"