Voor prikje aan de lijn

Voor prikje aan de lijn
do, 08/02/2018 - 12:47
Door: jvklinken
0 reacties

Het is helemaal niet nodig om een dure gewichtsconsulent in de arm te nemen. Een advies van 15 euro via internet blijkt beter te zijn dan een consult van 85 euro. Dat wijst onderzoek van de Consumentenbond uit. Ook wisselt het advies van gewichtsconsulenten sterk in kwaliteit. Zo verzuimen gewichtsconsulenten te vaak essentiële vragen te stellen, bijvoorbeeld over medicijngebruik en gezondheidsklachten.

Vier mysteryshopper op pad

De Consumentenbond stuurde vier vrouwelijke mysteryshoppers op pad voor advies bij 23 gewichtsconsulenten. De uitkomst was schokkend. Een derde van de gewichtsconsulenten bleek niet naar de medische situatie en gezondheidsklachten te vragen. De helft informeerde niet naar medicijngebruik. Dit zijn essentiële vragen, omdat gewichtsconsulenten bij medische klachten niet zelf advies mogen geven, maar moeten doorverwijzen naar een diëtist of huisarts.

Van de 23 gewichtsconsulenten uit de steekproef zijn er 21aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Dat zegt dus niet zo veel.

De BGN reageert verrast op de onderzoeksuitkomsten. Wat betreft het ontbreken van belangrijke vragen over de medische situatie en het medicatiegebruik reageert bestuursvoorzitter Marianne Kramer: “Dit is niet wenselijk. Hier móet altijd naar gevraagd worden.”

Beeld: tywkiwdbi.blogspot.nl