Vrees voor talkpoeder lijkt niet terecht

Vrees voor talkpoeder lijkt niet terecht
do, 23/06/2016 - 15:26
Door: jvklinken
0 reacties

Is er een verband tussen talkpoeder en eierstokkanker? Die gedachte zou gemakkelijk kunnen postvatten nu een Amerikaanse rechter dat verband aannemelijk acht.

De familie van een vrouw die overleed aan eierstokkanker, daagde het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson voor de rechter omdat ze van mening was dat het bewuste familielid kanker had gekregen door het gebruik van talkpoeder.   De rechter vond dat voldoende was aangetoond dat de talkpoeder van J&J de kans op eierstokkanker verhoogt.  Hij veroordeelde het bedrijf tot betaling van een schadevergoeding van 72 miljoen dollar. Het laatste woord is er niet over gezegd.   Er lopen nog een aantal processen tegen J&J.

Twijfels

De alom gerespecteerde website Gezondheid.be uit haar twijfels over het verband tussen talkpoeder en eierstokkanker. De studies spreken elkaar tegen en als er al een verband werd gevonden, zou het gaan om een lichtverhoogd risico.

Het is wel zo dat talkpoeder te boek staat als mogelijke kankerverwekkende stof. De American Cancer Society  tekent erbij aan dat de het risico uiterst klein is. De Amerikaanse kankervereniging raadt vrouwen wel af om vaginaal talkpoeder te gebruiken. Voor vaginale hygiëne volstaat een neutrale zeep.

Asbest

De Stichting tegen Kanker (het Belgische KWF) ziet helemaal geen verband tussen talkpoeder en eierstokkanker.  Net als de American Cancer Society tekent de Stichting tegen Kanker aan dat de meeste studies gebaseerd zijn op het type talkpoeder dat voor de jaren '70 werd gebruikt en dat kleine hoeveelheden asbest bevatte. Asbest kan bij inademing wél (long)kanker veroorzaken. Maar de huidige talkpoeders bevatten geen asbest. 
Er is dus geen bewijs dat de huidige talk kanker veroorzaakt, en er is dus geen reden tot ongerustheid.

Beeld; wikihow.com

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht