Vreselijke dilemma's voor een kanjer

Vreselijke dilemma's voor een kanjer
di, 27/01/2015 - 00:27
Door: jvklinken
0 reacties

Nee, een successtory kun je de inhoud van de documentaire Retour Hemel niet noemen. Het  was eerder een onthutsend relaas over afschuwelijke dilemma's en over kille geneesheren. Maar toch ook over een man met een geest zo onverzettelijk als de Kilimanjaro die hij beklom.  Mark is is wat je noemt een kanjer.

Valse hoop

De alternatieve en complementaire geneeskunde wordt wel verweten dat ze strooit met valse hoop. Nee, dan de ziekenhuisgeneeskunde!  Journalist Mark Bos wilde zich niet laten opereren aan prostaatkanker. Hij had er gewoon een slecht gevoel bij. Maar de arts haalde hem over. Als hij die operatie liet uitvoeren, had hij nog een paar mooie jaren voor de boeg. De man beweerde het met droge ogen voor de camera. De werkelijkheid was een andere. Mark Bos bleef achter met het zelfverwijt dat hij het nooit had moeten laten doen.

Radio-interview

Voorafgaand aan de uitzending van Retour Hemel was Bos hij te gast bij omroep Max. Hij vertelt daar hoe het nu met hem gaat, over de schrijnende reacties die hij kreeg maar ook over de hoop die hij heeft dat regulier en  alternatief elkaar zullen vinden.

Behartenwaardig is ook het radio-interview dat Bos zaterdag 24 januari op Radio 1 gaf. Daarin voert hij een warm pleidooi voor samenwerking tussen regulier en alternatief. Let op: wordt vervolgd!    

Iceman

Zoals eerder genoemd heeft EenVandaag-verslaggever Mark Bos prostaatkanker met uitzaaiingen en ging hij op zoek naar alternatieve geneesmethoden. In EenVandaag van woensdag 21 januari vertelde hij er voor het eerst over. Mark was ook te gast bij RTL Late Night 

Bos beperkt zich niet tot de behandeling in het ziekenhuis, hij laat zijn lichaam ontwaken bij iceman Wim Hof, drinkt zuiveringszout en staat open voor alles.

Grootste zorg 

De grootste zorg van Bos is: waarom werken alternatieve genezers en de reguliere artsen niet meer samen? En waarom moet hij alles wat qua behandelingen op het alternatieve vlak ligt alleen uitzoeken? 

In EenVandaag van woensdag 21 januari gaf Henk Fransen zijn reactie. Hij is complementair arts die voor meer samenwerking pleit tussen reguliere en alternatieve kankerbehandelingen. Hij heeft zojuist een nieuw boek uitgebracht, Handboek Kanker, waarin hij aangeeft hoe je reguliere en alternatieve behandelingen het beste kunt combineren. In het nieuwe nummer van MMV-magazine Uitzicht een uitgebreid interview met Henk Fransen. 

De uitzending van EenVandaag is hier terug te zien.

Woensdagavond (21-1) was Mark Bos ook te gast bij RTL Late Night, samen met een oncologe van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis. Deze uitzending is hier terug te zien (vanaf minuut 29.20 komt Mark aan het woord).

Kop eraf

"Steek je hand uit", was zijn boodschap aan reguliere artsen. Een van die artsen zei  hem niet zo te geloven in alternatieve behandelingen. Daarom wil hij er geen onderzoek naar doen. "Maar als ik het al zou doen, schieten ze m'n kop eraf." De artsen die Mark spreekt, zijn domweg niet geïnteresseerd in andere behandelingen dan die ze zelf toepassen.

 

Foto hieronder Henk Fransen (foto MMV)

 

 

I