Waals kankermedicijn zou wereldprimeur zijn

Waals kankermedicijn zou wereldprimeur zijn
wo, 04/10/2017 - 11:56
Door: jvklinken
0 reacties

Weer is een nieuw, veelbelovend medicijn tegen kanker gelanceerd dat tumoren te lijf gaat met behulp van het immuunsysteem.

Het medicijn verkeert nog in een pril stadium maar de voortekenen zijn veelbelovend. Het lukte met het nieuwe geneesmiddel om een patiënt met leukemie, bij wie alle andere behandelingen waren mislukt, kankervrij te maken. Het middel is ontwikkeld door het Waalse biotechbedrijf Celydad. Kenmerkend voor het medicijn is  dat het het immuunsysteem een enorme boost geeft. Daarin komt het overeen met de immunotherapie, waarmee eveneens opzienbarende resultaten worden bereikt.

Overeenkomsten  met Moermantherapie

De immunotherapie verschilt sterk van de chemotherapie, die erop is gericht de tumorcellen te  doden maar  die tegelijkertijd ook gezonde cellen te gronde richt. De immunotherapie vertoont overeenkomsten met de therapie van de Vlaardingse kankerarts Cornelis Moerman. Die poneerde de stelling dat kanker het gevolg was van een door ‘foute’ voeding ontspoorde stofwisseling. Door een overmaat aan gezonde voeding en  gebruik van supplementen kan naar zijn zeggen het immuunsysteem succesvol worden ingezet tegen kanker.  

Volgens het Waalse bedrijf Celydad gaat het bij het nieuwe medicijn om een wereldprimeur. Door het gebruik van het geneesmiddel worden cellen uit het lichaam gehaald en genetisch aangepast zodat ze kankercellen gemakkelijker kunnen herkennen en doden.

Geen kankercellen meer in het bloed

In de Verenigde Staten en België zijn op drie patiënten met leukemie testen uitgevoerd, van wie één patiënt met een specifieke vorm van leukemie (ALM) bijzonder positief reageerde op het medicijn, meldt Het Nieuwsblad. „Er waren na de behandeling geen kankercellen meer waarneembaar in het bloed en het beenmerg”, legt communicatiedirecteur Nicolas Van Hoecke uit.  Bij de andere twee patiënten was dat wel het geval, maar volgens de communicatiedirecteur is dat niet uitzonderlijk.

Het geneesmiddel zit nog in de testfase, maar het biotechbedrijf is erg hoopvol en denkt het medicijn binnen vijf jaar ook voor andere vormen van kanker te kunnen gebruiken. 

en.wikipedia.org