Waarom pillen bij u niet werken

Waarom pillen bij u niet werken
vr, 14/09/2018 - 12:33
Door: jvklinken
0 reacties

Niet een biologische klok werkt hetzelfde. Dat heeft gevolgen voor het innemen van medicijnen maar wellicht ook voor de strijd tegen kanker.

Het zou zomaar kunnen dat de medicijnen die je ’s ochtends inneemt, niet werken en wel als je ze ’s avonds slikt. En radiotherapie kun je beter ’s ochtends doen dan ‘s middags.

Dat is niet een bewering uit de losse pols. Onze biologische klok zorgt ervoor dat het tijdstip van de dag uitmaakt voor een behandeling, verklaart chronobioloog Roelof Hut tegenover de NOS. “Die kans laten we nu in de geneeskunde volledig liggen." Misschien kan een nieuwe test daar verandering in brengen.

Het is niet zo verwonderlijk dat artsen nog nauwelijks rekening houden met onze biologische klok. Het is namelijk lastig om te meten hoe laat het precies is op iemands interne klok. Of beter: was. Want precies dat probleem wordt nu ondervangen met een nieuwe test.

Paar druppeltjes bloed zijn genoeg om te bepalen hoe laat het is op onze biologische klok

Amerikaanse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld die je biologische klok niet alleen sneller, maar ook veel nauwkeuriger kan meten. Een paar druppeltjes bloed zijn genoeg om de test te doen. Een computerprogramma gaat vervolgens op zoek naar veertig zogenoemde biomarkers (stofjes die aangeven welke processen er op dat moment gaande zijn in je lichaam). Dat maakt het uitlezen van je biologische klok mogelijk tot op twee uren nauwkeurig. Nog niet op de markt, maar het principe van de werking is nu met succes aangetoond.

Roelof Hut, chronobioloog aan de Universiteit Utrecht, denkt dat je met die kennis de medische behandeling van mensen kunt personaliseren. "Ik ga uit van het principe dat er voor ieder medicijn van een optimaal tijdstip van innemen is. Met die kennis kun je de werking verbeteren. Daardoor is een lagere dosis nodig, en kun je misschien ook bijwerkingen wegnemen."

Therapie tegen kanker wellicht effectiever

Ook bij de behandeling van kanker lonken mogelijkheden. "Elke cel heeft een biologische klok, en die regelt dus ook de celdeling”, aldus Hut. “Wat kanker kenmerkt, is dat de celdeling helemaal op hol slaat, waardoor je tumoren krijgt. Daar kun je gebruik van maken."

“Radiotherapie bijvoorbeeld is bedoeld om specifiek kankercellen aan te pakken, niet de gezonde cellen. Als je dat nu doet op het moment dat de gezonde cellen het beste tegen de straling kunnen, wordt de therapie naar verwachting effectiever.”

Je lichaamsklok bepaalt onder meer wie een nachtbraker of juist een vroege vogel is. Het is een aangeboren mechanisme, dat allerlei processen in je lichaam in een bepaalde cyclus laat verlopen. Onder meer je hartslag, spijsvertering, concentratie en allerlei psychologische effecten worden door deze klok gereguleerd. Voor deze ontdekking werd vorig jaar nog de Nobelprijs voor geneeskunde uitgereikt. 

Het moge duidelijk zijn: Hut ziet als expert op het gebied van de biologische klok grote mogelijkheden om de kennis binnen zijn vakgebied toe te passen binnen de geneeskunde. Hij hoopt dan ook dat de nieuwe test die ontwikkeling in gang kan zetten.

Beeld: quora.com