Wat is erger dan roken?

Wat is erger dan roken?
ma, 08/04/2019 - 23:03
Door: jvklinken
0 reacties

Wat is erger dan roken? U raadt het nooit: Hamburgers en ander snackfood eten. In 2017 stierven wereldwijd 10,9 miljoen mensen door junkfood en andere ongezonde voeding.

Het komt erop neer dat een ongezond dieet meer doden eist dan tabak. Een van de meest uitgebreide studies naar gezondheidseffecten ooit brengt dat glashelder aan het licht.

Mens is verslingerd aan suiker en rood vlees

Groenten, fruit, volle granen, noten. We wéten dat ze bij een gezond dieet horen, maar we eten ze nog steeds onvoldoende. Dat stellen onderzoekers vast in de Global Burden of Disease Study. Het AD rapporteert erover.
In dit overzicht zijn de eetgewoonten van 195 landen in kaart gebracht. De studie bevestigt nog eens hoe erg de mens verslingerd is aan verzadigd vet, suiker en rood en bewerkt vlees. 
Eén op de vijf sterfgevallen wereldwijd blijkt aan het eten van zulke ongezonde producten te wijten. ,,Een slecht dieet is verantwoordelijk voor meer doden dan elke andere risicofactor", zo zegt Christopher Murray, een van de auteurs. ,,Onze bevindingen tonen aan dat het menselijk dieet dringend moet verbeteren."

Bij een ongezond dieet consumeert iemand te weinig fruit, groente, peulvruchten, volkorenproducten, noten en zaden, melk, vezels en calcium, vis met omega3-vetten en onverzadigde vetzuren. Een ongezond dieet bevat veel rood vlees, vleeswaren, suikerhoudende dranken, verzadigde vetzuren en zout. 

Niet makkelijk om mensen tot gezonde keuzes te verleiden

De uitkomsten uit deze Lancet studie dat een hoge inname van zout (natrium), lage inname van volkorengranen en fruit gepaard gaan met een hoge ziektelast en sterfte liggen in de lijn der verwachting, aldus een zegsman van het Voedingscentrum. 

Hoewel de Schijf van Vijf al bruikbare tips bevat voor een gezond en gevarieerd eetpatroon, is het niet makkelijk om mensen ertoe te verleiden ze op te volgen. ,,De uitdaging ligt in gedragsverandering en het gezonder maken van de leefomgeving is een van de factoren die hieraan kan bijdragen. Dit is ook waar we als Voedingscentrum met diverse partijen over in gesprek zijn: om gezond eten meer te norm te laten zijn.”