Wat je moet weten over je ontlasting

Wat je moet weten over je ontlasting
di, 28/06/2016 - 12:04
Door: jvklinken
0 reacties

Een gezonde ontlasting is lichtbruin van kleur. Het lijkt qua kleur nog het meest op pindakaas.

En als dat niet zo is? Dan hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Een afwijkende kleur kan toe te schrijven zijn aan de voeding. Ook het gebruik van medicijnen kan de kleur van poep beïnvloeden. Wanneer is er geen reden tot zorg en wanneer moet je naar de dokter? Gezondheidsnet.nl zocht het uit.

Per dag verschillend

Onze ontlasting (feces of faeces) kan qua vorm en kleur per persoon, per dag verschillen.

Het kan onder normale omstandigheden lichtbruin (pindakaasachtig) zijn, de andere keer  donkerbruin (zeg maar de kleur van chocoladepasta). In het laatste geval is de ontlasting iets langer in ons lichaam gebleven.

Voedingssupplementen

Als onze ontlasting een afwijkende kleur heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Iedereen die weleens bietjes eet, weet dat er dan vaak rode ontlasting volgt. Ook het slikken van bijvoorbeeld voedingssupplementen of geneesmiddelengebruik kan van invloed zijn op de kleur van onze ontlasting. Wanneer de kleur van je ontlasting plotseling verandert - en je denkt dat het niet aan bovenstaande kan liggen - is het belangrijk contact op te nemen met de huisarts.

  • Een lichte, grijze kleur (stopverfaeces) kan duiden op een slechte afbraak van bilirubine (afvalproduct vn het lichaam) of een afsluiting van de galwegen. Raadpleeg bij deze kleur de huisarts.
  • Een groene kleur kan komen door het eten van groene bladgroente.
  • Een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook toe te schrijven zijn aan een maag-darm infectie (salmonella bijvoorbeeld), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik (vaak gelige ontlasting), laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties zoals coeliakie. Daarom is het bij gele of groene ontlasting die niet met bepaalde voedingsmiddelen te maken heeft, altijd verstandig even langs je huisarts te gaan. Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, is dat niet nodig. Hun ontlasting is ook groengeel.
  • Onze ontlasting is vaak rood tot zwart na het eten van rode kool en bietjes terwijl voedingssupplementen met (veel) ijzer voor een zwarte kleur kunnen zorgen. Ook bepaalde diarreeremmers op basis van actieve kool kunnen zwarte ontlasting geven.
  • Roodzwarte ontlasting kan ook duiden op de aanwezigheid van bloed. Helder bloed is vaak afkomstig van kleine wondjes of aambeien in de laatste deel van het maag-darmkanaal of de anus. Komt het uit hoger gelegen delen van het maagdarmkanaal dan  wordt het zwart. Het is erg lastig om met het blote oog bloed in de ontlasting te herkennen. Een laboratoriumtest is vaak noodzakelijk. Denk je dat je bloed ziet, neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook wanneer je ontlasting zwart is en sterk ruikt. Ook hierbij vormen zuigelingen een uitzondering: bij pasgeborenen is de eerste ontlasting (meconium) ook zwart.
  • Een rode streep bij de ontlasting kan optreden als er een aambei bloedt of een bloedvaatje in de anus lekt.
  • Witte puntjes kunnen voorkomen als er wormen (aarsmaden) of wormfragmenten meekomen met de ontlasting. In dat geval is een wormenkuur aan te raden. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Gerelateerde artikelen in Uitzicht