Wat moeten we aan met kweekvlees?

Wat moeten we aan met kweekvlees?
do, 28/03/2019 - 11:01
Door: jvklinken
0 reacties

Het eerste kweekvlees ter wereld, 'gebrouwen' door de Nederlande hoogleraar Mark Post

"Schoon vlees", noemen de Amerikanen het. Kweekvlees waar geen beest voor hoeft te worden geslacht, komt eraan. Maar wat moeten we ermee?

Vlees eten is buitengewoon belastend voor het milieu. Bovendien is het ongezond. Zowel in het Moermandieet als in de voedingsrichtlijnen van de artsen voor niet-toxische tumortherapie wordt vlees ten stelligste ontraden. Het eten van veel rood vlees zorgt voor het remmen van het immuunsysteem. Bovendien zitten we hier in het westen met vlees waarvan de vetzuurverhouding vooral omega 6 is en veel minder omega 3. 

Veel beter voor het milieu

Maar is kweekvlees een verantwoord alternatief? Wel voor het milieu. De belasting is veel malen geringer. De productie van kweekvlees zal tot 96 procent minder water verbruiken, 96 procent minder broeikasgassen produceren en tot 99 procent minder land gebruiken. Ook zijn er voor de productie van kweekvlees geen chemicaliën nodig zoals pesticiden en meststoffen en vindt het plaats in een gesloten systeem, waarin het afval niet in het milieu terechtkomt.

Kweekvlees zou gezonder zijn dan traditioneel vlees

Maar is het ook gezond? Daarover is nog weinig informatie voor handen.  Zo ongezond als gewoon vlees zal het wellicht niet zijn maar levert het ook gezondheidswinst op?  Dit zegt Mark Post van de universiteit van Maastricht ervan: “De spierstamcellen kunnen zich alleen ontwikkelen tot spierweefsel. Er is dus geen risico op groei van andere weefsels. De cellen worden gebruikt precies zoals ze uit de spier komen; er vindt geen enkele manipulatie plaats. Het enige verschil met hun groei in de koe is dat de stamcellen nu worden gekweekt buiten het dierlijk lichaam in omstandigheden die de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nabootsen. Bovendien kunnen we door middel van de juiste voedingstoffen gebruik maken van de natuurlijke mogelijkheid die de stamcel heeft om meervoudig onverzadigde vetzuren te maken, waardoor kweekvlees gezonder zou kunnen zijn dan vlees door veeteelt.”   

Wanneer kunnen we kweekvlees verwachten? De eerste kweekvleesburger zag zes jaar geleden het levenslicht. Geestelijke vader was genoemde Mark Post, die bekend staat als een pionier op dit gebied. Hij dacht aanvankelijk dat het wel 2022 zou worden voordat kweekvlees op de markt zou komen. Die prognose heeft hij nu bijgesteld. Het wordt waarschijnlijk volgend jaar.

Stamcellen van levend dier

De techniek die de vleeskwekers gebruiken is bekend en in principe ongeveer overal hetzelfde. Stamcellen, genomen van een levend dier, worden in een kweekvloeistof van suikers (niet te verwarren met suiker), aminozuren en vetten gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels vormen.

De eerste horde die genomen moet worden om kweekvlees als product op de markt te brengen is opschaling. Voor zijn presentatie van de eerste kweekvleesburger in Londen kweekte Post 20 duizend spiervezeltjes op in petri-schaaltjes die hij aan elkaar plakte tot een hamburger. Een kostbaar en arbeidsintensief proces.

Om dat proces op grote schaal te kunnen uitvoeren denkt Post aan de inzet van bioreactoren: grote tanks waarin de cellen kunnen groeien. Een bioreactor van 25 duizend liter kan jaarlijks 350 duizend kilo vlees produceren, rekent Post voor. "Genoeg voor de jaarlijkse vleesconsumptie van tienduizend Europeanen."

Beeld: veganwiki.nl