Wat weet u van kleur urine?

Wat weet u van kleur urine?
vr, 04/01/2019 - 14:37
Door: jvklinken
0 reacties

Alles netjes opbergen en doorspoelen. Zo eindigt de doorsnee plasbeurt, gemiddeld zes keer per dag. We laten in het kleine kamertje al gauw één a twee liter achter. Maar letten we wel op de kleur van onze urine?

De kleur van onze urine zegt iets over onze gezondheid. GezondNu neemt  ons bij de hand en zet op een rijtje wat de betekenis  is of kan zijn van de verschillende kleuren.

  • Als je heel veel water hebt gedronken, misschien zelfs te veel, dan is je urine nagenoeg transparant en kleurloos. Normaal gezien is je urine lichtgeel tot helgeel, dat komt door de stof urochroom. Maar die wordt dus verdund als je veel water drinkt. Heb je transparante plas en heb je niet of nauwelijks iets gedronken en herhaalt zich dit met regelmaat? Klop dan even aan bij de huisarts. Deze kleur urine komt meer voor bij mensen die diabetes hebben of mensen bij wie de nieren niet optimaal functioneren.
  • Vaag geel of licht geel  is eigenlijk de kleur die we het liefst willen zien: lichtgele of vaag gele urine is een teken van een perfecte vochtbalans. Als je ziek bent geweest met overgeven of koorts of als je vanwege warmte flink hebt gezweten en te weinig hebt gedronken, dan wordt je urine juist donkerder van kleur. En ook ochtendurine is nogal eens donkerder geel, omdat je ook in bed nogal eens transpireert.
  • Ben je aan de supplementen, dan kan dat je plas laten verkleuren in felgeel. Vooral vitamine B kleurt je plas soms fluorescerend geel.
  • Heb je veel rabarber gegeten of massa’s bruine bonen? Dan kan je urine in een enkel geval donker uitvallen. Meestal is bruine plas simpelweg een teken dat je te weinig gedronken hebt. Water drinken zou hierin verandering moeten brengen. Als dat niet het geval is en je urine blijft bruin van kleur, neem dan contact op met je huisarts. Bruinrode urine kan het gevolg zijn van een ontsteking aan je lever. Als je plas wel wat weg heeft van oude thee, kan dat met de werking van je gal samenhangen. In beide gevallen heb je echt even een dokter nodig om te kijken of er meer aan de hand is.
  • Echte vleeseters zullen dit misschien wel herkennen: plas dat bruist als champagne. Over het algemeen is het niet erg. Als je minder proteïne eet, dat veel voorkomt in vlees, zuivel, eieren en granen, dan is dat bruisen snel gesust.
  • Troebel en grijs kan een waarschuwingssignaal zijn. Nierstenen bijvoorbeeld kunnen je urine grijs kleuren en ook ontstekingen aan je blaas of urinewegen maken je plas troebel en grijs. Troebel en grijs is altijd een teken om even contact op te nemen met de huisarts.
  • Blauwige of groenige urine, kan dat? Ja, dat kan, al komt het weinig voor. Vaak hangt het samen met je voedingspatroon of met het slikken van medicatie. Neem altijd het zekere voor het onzekere: bel met de huisarts.
  • Sommige mensen krijgen rode plas nadat ze bieten hebben gegeten. Geen zorgen! Dat komt omdat niet elke spijsvertering toegerust is om de kleurstof uit krootjes – betanine – optimaal te verwerken. Als dat niet helemaal lukt, dan plas je dus die rode kleurstof uit. Kan geen kwaad. Ook andere voedingsstoffen (blauwe bessen) kunnen dit effect hebben. Zie je geen relatie met voeding en blijft het niet bij een of twee keer? Neem rode plas altijd serieus. Het kan duiden op bloed in je urine en dat kan tal van oorzaken hebben. Van blaasontsteking tot inwendige verwondingen, van nierproblemen tot een stofwisselingsziekte en kanker. Hoe dan ook: tijd om naar de huisarts te gaan.

Beeld: en.wikipedia.org