We eten ongezond en te veel

We eten ongezond en te veel
di, 24/01/2017 - 13:47
Door: jvklinken
0 reacties

Minder vlees, minder melk, minder alcohol en minder frisdrank. Eigenlijk moeten we over de hele linie minder consumeren. Dat is beter voor onze gezondheid en is ook goed voor het milieu. 

Het klinkt als een alarmsignaal, het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut is het belangrijkste adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid.  Onze huidige eetgewoonten zijn verspillend, milieubelastend, ongezond en dikmakend: de helft van de Nederlanders is te zwaar, ruim 13 procent lijdt aan obesitas, aldus het RIVM.

Plantaardig

Het devies luidt: niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Dit zal leiden tot een daling van het aantal chronisch zieken, kleinere gezondheidsverschillen tussen Nederlanders en een lagere milieubelasting van voedsel. De consumptie van minder vlees gaat bovendien samen met minder voedselinfecties.

Etiketten

Het RIVM vindt dat de overheid een actieve rol moet spelen om duurzaam en gezond eten te bevorderen. Het rapport geeft als voorbeeld het heffen van accijns of een hogere btw-heffing op vlees en duidelijke etiketten op voedsel zodat de consument in een oogopslag kan zien of een product gezond en duurzaam is.

Verspilling

Negen op de tien mensen eten te weinig groenten en fruit en bijna 30 procent van ons eten is van dierlijke oorsprong. Het voedingspatroon van een gemiddelde Nederlander leidt niet alleen tot gezondheidsverlies, maar is bovendien onvoldoende duurzaam. Zo zorgt het voor een uitstoot aan broeikasgassen die vergelijkbaar is met die van vervoer. En Nederlanders verspillen jaarlijks 47 kilogram voedsel per persoon.

De productie van voedsel is wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen en goed voor 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Dierlijke producten hebben een groot aandeel daarin: iets meer dan de helft.

Dilemma's

Naast kansen schetst het RIVM-onderzoek ook dilemma’s. Zo gaan gezondheid, duurzaamheid en veiligheid niet altijd hand in hand; niet alle maatregelen voor gezonde voeding zijn duurzaam en vice versa. Zo is het duurzaam om bij vleesconsumptie het hele dier van kop tot staart te eten. Dit betekent ook bewerkte vleesproducten, zoals worst, die weer minder gezond zijn. Een ander dilemma is het gedrag van burgers en bedrijven. Die vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar consumenten letten bij het boodschappen doen toch vooral op prijs en gemak en bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken.

Beeld: smithsonianmag.org