We eten veel meer suiker dan we denken

We eten veel meer suiker dan we denken
di, 10/04/2018 - 11:34
Door: jvklinken
0 reacties

Veel Nederlanders denken dat het wel meevalt met de hoeveelheid suiker die ze iedere dag naar binnen werken. Gevolg: duizend nieuwe diabetespatiënten per week.

Vrijwel iedereen schat de eigen suikerinname veel te laag in. Het gros denkt dat het niet hoger uitkomt dan tien suikerklontjes per dag. In werkelijkheid komt de gemiddelde Nederlander uit op dertig suikerklontjes per dag.

Onderzoek van het Diabetes Fonds brengt dat aan het licht. Het fonds liet onderzoeken hoeveel suiker Nederlanders denken dat ze elke dag binnen krijgen. Veel te laag dus. Het Diabetes Fonds noemt het alarmerend.

"Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten", zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.

Duizend nieuwe diabetespatiënten per week

Producten die bekend staan om hun verborgen suikers zijn onder andere ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en er komen er ruim duizend per week bij. De hoge gemiddelde suikerinname heeft grote impact op het ontstaan van deze ziekte.

Het Diabetes Fonds begint een actie op Facebook, waarbij mensen producten kunnen aanmelden waar te veel suiker in zit. Volgens het fonds is de voedingsindustrie “nog niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen.”