We worden met concentraat bedot

We worden met concentraat bedot
vr, 18/01/2019 - 12:41
Door: jvklinken
0 reacties

Vruchtenconcentraat staat er op de verpakking en je denkt dat het misschien best wel gezond kan zijn. Mooi niet. Het is gewoon suiker.

Op veel etiketten prijkt het woord concentraat en dat kan heel misleidend zijn. De Keuringsdienst van Waarde onthulde gisteravond hoe we met z’n allen worden bedot.

Het gaat  om gedeïoniseerd concentraat. Het begint in de vorm van een (ingedikt) vruchtensap zoals appelsap. Dat wordt door een ionenwisselaar gehaald, waardoor alle kleur, smaak en mineralen verwijderd worden. Wat je dan overhoudt, is een soort suikersiroop die er uitziet als water. Het maakt voor het uiteindelijke concentraat geen verschil of het uit appel, peer of druif komt, want het bestaat bijna volledig uit suikers.

Suiker toevoegen zonder het suiker te noemen. 

De voedingsindustrie maakt van dit goedje dankbaar gebruik. Het hoeft dit niet op het etiket te vermelden als suiker maar kan het omschrijven als appel-, peer-, druiven of ieder ander vruchtenconcentraat. De consument, die dit helemaal niet weet, denkt dat het met de hoeveelheid suiker wel meevalt en besluit tot aankoop.

Dit goedje kan aan alle producten waar suiker in zit worden toegevoegd, maar de term “gedeïoniseerd concentraat” zal je niet snel tegen komen. Op een etiket vind je het vaak onder schuilnamen als: vruchtenconcentraat, fruitconcentraat, vruchtenextract, fruitextract en sap concentraat. Op deze manier kan je suiker toevoegen aan bijvoorbeeld frisdrank zonder het suiker te noemen. 

 

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht