Weeklang nee zeggen tegen suiker

Weeklang nee zeggen tegen suiker
ma, 19/11/2018 - 13:30
Door: jvklinken
0 reacties

Een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Vanaf vandaag begint voor 30.000 mensen de gezonde week. Zij willen bewijzen dat het kan: een weeklang de verleiding van suiker weerstaan.

„Gemiddeld krijgen we elke dag 1,5 tot twee keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten”, zegt algemeen directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. Nationale Suiker Challenge, heet het project van het Diabetes Fonds. 

De suikerloze week kent een treurige noodzaak. De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en loopt daarmee een verhoogde kans op diabetes type 2. Bij dit type reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen.

Duizend diabetespatiënten per week erbij

Meer dan 1 miljoen mensen hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week duizend bij, aldus het Diabetes Fonds. Het is bewezen dat diabetes een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten en kanker.

De deelnemers aan de uitdaging hebben het bijbehorende digitale magazine ontvangen. Daarin staan recepten, boodschappenlijstjes, tips, vragenlijsten en veel informatie over suikers in voedsel.

Volgens een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mag een volwassen vrouw per dag 50 gram aan vrije suikers binnen krijgen, een volwassen man 60 gram. Vrije suikers zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Een suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag dus volgens het WHO-advies dagelijks 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben. Wie drie blikjes cola per dag drinkt, zit daar als dik overheen. Een blikje cola bevat 23 gram suiker oftewel bijna zes klontjes. 

Volgens het Diabetes Fonds zitten Nederlanders daar ver boven. „We eten namelijk zo’n 20 suikerklontjes aan vrije suikers per dag. Dit komt neer op 30 kilo aan vrije suikers per jaar.”

Beeld: bestemerken.be