Weer E-nummer in opspraak

Weer E-nummer in opspraak
ma, 23/01/2017 - 12:38
Door: jvklinken
0 reacties

Weer is een E-nummer in opspraak. Er zijn aanwijzingen dat E171 bij muizen de groei van plekken in het voorstadium van darmkanker bevordert.

De voedingsindustrie gebruikt de hulpstof E171 om tandpasta's, snoep, gebak en kant-en-klaar gerechten ondoorzichtig of wit te maken.

Nanodeeltjes

Drie Franse ministeries, Economie, Landbouw en Volksgezondheid, hebben het rijksinstituut ANSES  opdracht gegeven uit te zoeken of de hulpstof E171 gevaarlijk is voor consumenten. Dat meldt Foodlog. ANSES is vergelijkbaar met ons RIVM.

E171 oftewel titaniumdioxide, bestaat voor bijna de helft uit nanodeeltjes. Die zijn zo klein zijn dat ze de barrières van onze darmen, hersenen of nieren kunnen passeren. Een recente studie, verschenen in Nature Scientific Reports, maakt melding van aanwijzingen dat E171 bij muizen de groei van plekken met cellen in het voorstadium van kanker in de darm bevordert.

Emulgatoren

Het is de tweede keer in korte tijd dat de veiligheid van bepaalde E-nummers ter discussie wordt gesteld. Ruim een maand geleden werden twee populaire emulgatoren ook in verband gebracht met darmkanker. 

Het ging om de E-nummers E433 en E466. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken in de darmen. Die kunnen darmkanker bevorderen.

In muizen

Onderzoekers van de Georgia State University deden onderzoek naar het effect van voedingsemulgatoren in muizen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Emulgatoren worden in veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de textuur van een product te verbeteren. Producten waarin ze te vinden zijn, zijn margarine, voorverpakt brood, ijs, mayonaise en snoep.

Waakhond

E-nummers zijn stoffen die om uiteenlopende redenen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De stoffen krijgen een E-nummer als ze door de Europese waakhond EFSA veilig zijn verklaard. Vaak klopt dat maar in een aanzienlijk deel van de gevallen is er twijfel of zelfs forse kritiek.  

Fluoride

Gebruikt u tandpasta met E-nummer 171 en bent u na lezing van dit artikel van plan om andere tandpasta te kiezen? Lees dan ook wat de Energieke Vrouwen Akademie over fluoride in tandpasta te melden heeft!  

Beeld: commons.wikipedia.org