Weer positief nieuws over kurkuma

Weer positief nieuws over kurkuma
do, 18/12/2014 - 19:01
Door: jvklinken
0 reacties

Het is altijd uitkijken met de uitkomsten van laboratoriumonderzoek. Maar dit keer betreft het kurkuma en daar is inmiddels zoveel positiefs over bekend in relatie tot kanker, dat een nieuwe publicatie over deze specerij zeker vermeldenswaard is.

Longvlieskanker

Een nieuw Amerikaans-­Duits laboratoriumonderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat de bioactieve stof curcumine in kurkuma kan helpen de groei van longvlieskanker te remmen. Longvlieskanker komt veel voor onder mensen die onbeschermd hebben gewerkt met asbest. Curcumine blijkt de activiteit van een bepaalde transcriptiefactor te verminderen. Diezelfde factor zorgt bij veel kankersoorten maar in het bijzonder bij longvlieskanker voor het ontstaan en de groei van kankercellen.

Opname

Als probleem geven de onderzoekers nog wel aan dat oraal (via de mond) ingenomen curcumine slecht wordt opgenomen in het bloed. Voor dat probleem werkt de Amsterdamse onderzoeker dr. Michal Heger aan  een oplossing. Heger doet in het  AMC al enkele jaren onderzoek naar de toepassing van curcumine tegen kanker.  Dat onderzoek vordert gestaag en wordt steeds spannender.  Zulk soort onderzoek moet eerst diverse fasen doorlopen voordat patiënten behandeld kunnen worden. Heger had begin dit jaar een baanbrekende publicatie  over de anti-kanker eigenschappen van curcumine in een toonaangevend farmaceutisch blad.