Weer volop kandidaten voor Gouden Windei 2015

Weer volop kandidaten voor Gouden Windei 2015
ma, 07/12/2015 - 12:04
Door: jvklinken
0 reacties

Appelsientje halfzoet is minder zoet gemaakt door het te verdunnen met water. Als dank hiervoor moet de consument wel dieper in de beurs tasten. Appelsientje is een van de genomineerden voor het Gouden Windei 2015.

Misleidend

Het Gouden Windei is een jaarlijkse verkiezing voor het meest misleidende product. Consumenten kunnen komende vier weken hun stem uitbrengen op de stempagina van voedselwaakhond foodwatch. Andere gegadigden naast Appelsientje zijn:

•    Liga melk-aardbei; zo’n Liga "vol bouwstoffen" geef je kinderen met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeienkoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en 667x meer suikers. 
•    Albert Heijn cranberries; een zakje cranberries bestaat voor 30 procent uit cranberries en voor 68 procent uit een hele dikke laag siroop.
•    AH mini roomboter amandelstaaf; wie de verpakking van deze ieniemienie roomboter amandelstaaf openmaakt, treft voor bijna de helft van de inhoud letterlijk ‘gebakken lucht’ aan.
•    Plus light pindakaas; bevat weliswaar 30 procent minder vet maar wel 451 procent meer suikers omdat een deel van de pinda’s is vervangen door pure glucosestroop
•    Rude Health amandeldrink; in deze biologische almond drink hebben de amandelen wel erg weinig in de melk te brokkelen: Het bevat 1 procent amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).
•    Aldi pasta met truffel De pasta met truffel bij de Aldi is chique op zijn Aldi’s: "Mama Mancini" bevat welgeteld 0,0006% truffel in de vulling.

De winnaar wordt in week 1 van 2016 bekend gemaakt. 

foodwatch ontvangt vrijwel dagelijks klachten van teleurgestelde consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt. Zo zijn onder andere via het meldpunt misleiding de afgelopen 3 maanden al ongeveer 100 meldingen binnengekomen. Zelf doet foodwatch ook al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. Aan de hand van dit onderzoek en de ontvangen klachten, werden dit jaar zeven kandidaten geselecteerd die het volgens de waakhond echt te bont hebben gemaakt. Zij komen in aanmerking voor de prijs voor het meest misleidende product: het Gouden Windei 2015.