WHO doet bewerkt vlees in de ban

WHO doet bewerkt vlees in de ban
ma, 26/10/2015 - 15:18
Door: jvklinken
0 reacties

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bewerkte vleeswaren als ham en bacon hoog op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst. Wie dagelijks 50 gram bacon (iets minder dan twee plakken) eet, verhoogt zijn risico op  darmkanker volgens de WHO-onderzoekers met 18 procent. 

Gerookt

Met bewerkte vleeswaren doelt de WHO op vleeswaren die niet rauw worden gegeten, maar die bijvoorbeeld gerookt of gezouten zijn. Behalve ham en bacon moet gedacht worden aan worstjes,  hot dogs, salami en corned beef. 

Ook rood vlees staat bij de WHO onder verdenking. "Waarschijnlijk kankerverwekkend", oordelen de onderzoekers. 
De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.
Wanneer er meer bewerkt vlees wordt gegeten, wordt het risico op kanker groter: ,,Voor een individu is het risico op darmkanker klein, maar dat neemt toe als er meer vlees gegeten wordt'', aldus onderzoeker Kurt Straif van de WHO.  Dat is ,,gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt'', aldus de WHO. 
Arseen
Bewerkt vlees is ingedeeld in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling en röntgenstralen. Rood vlees staat een treetje lager op de lijst.

'Complex' 

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van bewerkte vleeswaren in categorie 1. ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl'', aldus de belangenorganisatie.
VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. ,,Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag.''

Moermandieet

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is al veel langer van mening dat het risico op kanker door het eten van voorbewerkte vleesproducten en van rood vlees serieus is. Het ziet zich nu in zijn gelijk bevestigd

In het Moermandieet komen rood vlees en bewerkte vleeswaren niet voor. De Natuurrijke Keuken, die zich richt op de preventie van kanker, kent een matig gebruik van vlees. De voorkeur gaat uit naar vlees van dieren die zich met planten voeden.  

beeld: wikia2011.wikia.com