WHO geschrokken van commotie rond vlees

WHO geschrokken van commotie rond vlees
di, 03/11/2015 - 09:41
Door: jvklinken
0 reacties

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geschrokken gereageerd op de commotie die is ontstaan rond bewerkt en rood vlees.

De WHO benadrukt dat ze niet oproept  om met het consumeren van vlees te stoppen. "We zeggen dat het beperken van de consumptie van bewerkt vlees de kans op darmkanker verkleint," stelt de organisatie in een verklaring.

Alarm

Naar aanleiding van de waarschuwing van de gezondheidsorganisatie voor bewerkt en rood vlees sloegen de media vorige week in eerste instantie groot alarm. Vlees eten zou net zo riskant zijn als roken en omgaan met asbest.

De WHO wijst erop dat de jongste bevindingen niet nieuw zijn maar de eerdere aanbevelingen uit 2002 bevestigen. Daarin wordt aangeraden om de consumptie van bewerkt vlees te beperken. De huidige aanbevelingen voor het eten van rood en bewerkt vlees blijven gewoon van kracht.

Verbolgen

De WHO adviseert een matig gebruik  van met name bewerkt vlees. Wie dagelijks 50 gram bewerkt vlees eet, verhoogt het risico op darmkanker al met 18 procent, zeggen de experts van de gezondheidsorganisatie. Aan het eten van rood vlees zijn minder risico’s verbonden.

De landbouw- en vleesindustrie reageerden verbolgen op de rapportage van de WHO. Ze wijzen erop dat vlees slechts één van de 940 producten is die door de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend worden beschouwd. "Als we enkel naar de lijst zouden kijken, riskeren we zelfs kanker door gewoon te leven", zegt de American Association of Meat Processors (AAMP).

beeld: en.wikipedia.org