WHO waarschuwt voor ‘obesitascrisis’

WHO waarschuwt voor ‘obesitascrisis’
do, 07/05/2015 - 22:50
Door: jvklinken
0 reacties

Europeanen blijven dikker worden. Als het zo door gaat, stevent het oude continent volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) af op een “obesitascrisis van enorme proporties”. Bij ongewijzigd beleid zijn er in 2030 landen waar nagenoeg alle volwassenen te zwaar zijn.

De WHO dook samen met het UK Health Forum in de Europese gewichtsstatistieken, bestudeerde beleidsmaatregelen en trok de gevonden trends door naar de toekomst. Ierland en België spannen de kroon. Daar zouden over vijftien jaar respectievelijk 90 procent van de mannen en 89 procent van de vrouwen over gewicht zijn.

Ook landen die bekend staan om het mediterrane dieet zijn in de top-10 te vinden. Bij de mannen: Malta (82 %), Spanje (80%) en Griekenland (77 %); bij de vrouwen Turkije (68 %) en Griekenland (67 %).  De NOS plaatste alle cijfers in een interactief kaartje.

Als maat voor overgewicht  geldt een body mass index(BMI) vanaf 25.  De BMI geeft de verhouding weer tussen de lengte en het gewicht. Ter indicatie een volwassen vrouw van 1,79 meter heeft een ‘gezond gewicht’ tussen de 60  en 80 kilo. Weegt diezelfde  96 kilo dan heeft  ze een BMI boven 30 en geldt ze als obees. 

Actie

Om de trend te keren is “radicale actie nodig in alle lagen van de maatschappij”, zei Laure Webber van het Health Forum bij de presentatie van de studie, eerder deze week tijdens een congres in Praag. “Wij zouden graag meer regulering zien: suikertax bijvoorbeeld. Mensen moeten ook weten wat ze eten. Betere etikettering van voedselproducten en begrip van wat er in bewerkte voeding gaat.”

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam pleit ook voor overheidsingrijpen. In een radio-interview met BNR noemt hij het verminderen van de marketing “één van de oplossingen”. Om te zorgen dat we in 2030 gezonder eten, minder eten en meer bewegen, moeten we bij de jeugd beginnen. “Kinderen moeten van jongs af aan opgroeien in een omgeving waar beweging en gezond eten de norm is.”

Door uitsluitend voorlichting is dat doel niet te bereiken, is de overtuiging van Seidell. “Dan moet je ook wat doen aan het aanbod van voeding en aan de marketing van ongezonde voeding. Er zijn wetten en regels nodig over wat je bijvoorbeeld wel en niet mag adverteren aan kinderen en jongeren.”

Borstklopperij misplaatst

Nederland kwam er in de studie van de WHO relatief goed van af.  Het aantal mannen met overgewicht zou afnemen van 54 procent van de Nederlandse mannen nu, tot iets minder dan de helft in 2030. Wat in de media tot tevreden commentaren leidde. Sinds enige jaren lijken de Nederlanders niet meer dikker te worden en ook Seidell vindt dat het wat dat betreft “best goed gaat”. Maar tot zover de complimenten aan het eigen adres want: “Die epidemie is er eigenlijk al. Maar de gevolgen van de crisis zullen pas in de volgende jaren naar voren komen. In de vorm van diabetes, hart- en vaatziekten enzovoorts. Dat betekent dat de kosten van de gezondheidszorg daardoor enorm zullen toenemen.”

Overigens heeft de WHO de sensationele cijfers alweer gerelativeerd door er op te wijzen dat het een kleine studie betrof en gebaseerd op dataverzamelingen “die wellicht niet de nieuwste WHO-schattingen reflecteren die nu nog in ontwikkeling zijn.”

 

Tekst: Arjan van Groningen

Beeld: Wikipedia