Wie nachtbraakt, wordt steeds dikker

Wie nachtbraakt, wordt steeds dikker
ma, 16/10/2017 - 12:24
Door: jvklinken
0 reacties

Wie van de nacht een dag maakt, moet ernstig rekening houden  met een oplopend gewicht. Langdurige blootstelling aan licht tijdens de nacht zorgt namelijk voor disbalans.

Dat concludeert dr. Rosa van den Berg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit een onderzoek naar de invloed van licht op de slaap.

De beste optie is elke nacht minstens zeven uur slapen in een totaal verduisterde kamer. ’Nachtbrakers’ zijn volgens Van den Berg vaak onnodig te zwaar, doordat zij de dag verlengen en de nacht bekorten. Wie in de nacht uren achtereen tv of video kijkt, lang in bed leest of met het licht aan slaapt, verstoort zijn of haar biologische klok.

„Kijk maar eens naar foto’s uit de ruimte van Europa bij nacht, het is één grote zee van licht”, zegt Van den Berg  in de Telegraaf. „We doen tegenwoordig alsof het altijd dag is.”

Bruin vet minder actief door blootstelling aan licht

Rosa van den Berg boog zich de afgelopen jaren samen met collega’s over het fascinerende verband tussen de biologische klok en het zogeheten ’bruine vet’. Het maakt slank, het stookt ons lijf warm en houdt de stofwisseling op peil. Baby’s en jonge kinderen hebben het vrij veel. En sommige mensen hebben ook op volwassen leeftijd veel bruin vet. Door kou en beweging kan bruin vet toenemen.

„Voor het eerst hebben we nu laten zien”, zegt de Leidse wetenschapper, „dat dit bruine vet minder actief wordt bij langere blootstelling aan licht.”

Amerikaanse onderzoekers opperden al eerder dat langdurig lamp- of ledlicht gedurende de nacht mede oorzaak kan zijn van de golf van vetzucht en/of diabetes die over de wereld is gekomen.

Beeld: wallpaper.wiki