Wijn geeft venijn (en andere drank ook)

Wijn geeft venijn (en andere drank ook)
di, 09/01/2018 - 14:58
Door: jvklinken
0 reacties

De cijfers zijn gitzwart. Twee jaar terug kregen 17.000 vrouwen borstkanker en dat aantal zal over twee jaar zijn gestegen tot 20.000. Iedereen kent wel een vrouw met de ziekte. Wat velen niet weten, is dat er een rechtstreeks verband is met alcohol.

Suzanne drinkt bij de maaltijd altijd een glaasje wijn.  Het lijkt wel alsof de stress van de hele dag dan van haar afvalt. En ’s avonds drinkt ze samen met haar man twee glaasjes. Vindt ze gezellig en dan slaapt ze zo lekker.

Van zichzelf vindt ze niet dat ze een stugge drinker is totdat de huisarts haar uit de droom helpt. Op de vraag of ze veel drinkt, zegt ze: “Drie glaasjes wijn per dag”. De arts kijkt bedenkelijk en vraagt: “Glaasjes? Hoezo glaasjes? Zijn het zulke kleine glaasjes?”

“U zit in de gevarenzone”

Of de arts dan vindt dat ze alcoholist is? Nee, dat  zeker niet, is zijn reactie, maar weet ze wel dat er een link is tussen alcohol en borstkanker? Suzanne is stomverbaasd. Ze reageert vol ongeloof. “Toch is dat echt zo”, repliceert de arts. “en u zit in de gevarenzone.”

Alcohol is niet de enige risicofactor voor borstkanker. Familiaire aanleg kan een rol spelen. En er is natuurlijk een samenhang met de hormoonhuishouding. Op latere leeftijd kinderen krijgen. Slechts een korte tijd borstvoeding geven. Jong en lang aan de pil. Het zijn allemaal factoren die hormoon gerelateerd zijn en bijdragen aan een verhoogd risico.

Overgewicht, ongezonde voeding en te weinig bewegen zijn eveneens funest. Arts Marjolein de Jong noemt ook het veelvoorkomende  vitamine D3 tekort. “Vitamine D3 is zo cruciaal voor ons immuunsysteem, en daarvan weten we nu zeker dat het meespeelt bij het al dan niet ontwikkelen van kanker.”

Beschouw alcohol als taart

De Jong is oncologisch chirurg en directeur van het in Bilthoven gevestigde Alexander Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borst(kanker)zorg en voorlichting hierover. In NRC zegt ze over alcohol: „Je zult mij nooit horen zeggen: Gij zult nooit meer drinken. Maar doe het liever niet elke dag. Beschouw alcohol als taart. Dat eet je ook niet dagelijks. Veel vrouwen zijn hysterisch met de lijn bezig. De quinoa-club noem ik het, jonge vrouwen die altijd op pad gaan met een bak superfood. Maar wel drie keer in de week grenzeloos aan de witte wijn. Neem dan liever een keer een boterham met kaas bij de lunch, en bij de borrel een nul komma nulletje.”

De Jong wijst erop dat borstkanker niet de enige soort is die gelinkt is aan alcohol. Ook keel- en darmkanker zijn dat bijvoorbeeld. De Nederlandse Gezondheidsraad raadde in de Richtlijnen goede voeding 2015 aan om liever geen alcohol te gebruiken, of hoogstens één glas per dag.

Dat is nog lang niet tot iedereen doorgedrongen en dat is het eufemisme van de dag. Uit  onderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders er geen flauw idee van heeft dat alcohol borstkanker kan veroorzaken.

Drinken is geen verloren zaak

Het verband tussen alcohol drinken en borstkanker is makkelijk uit te leggen. Zowel Marjolein de Jong als Matti Rookus, epidemiologisch onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek, hebben maar een paar zinnen nodig. Borstkanker is een oestrogeengevoelige ziekte. Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in het bloed. Het borstweefsel heeft receptoren voor dat vrouwelijke hormoon. Het bindt zich aan de receptoren waardoor cellen in de borst worden aangezet tot deling.

Samengevat: alcohol leidt tot meer oestrogeen en meer oestrogeen leidt tot meer celdeling: de mogelijke bron van kanker als die deling verkeerd uitpakt.

De verwachting is dat minderen vrij snel loont als het gaat om het risico op borstkanker. Marjolein de Jong: „Drinken is geen verloren zaak, zelfs niet bij iemand die het jaren en jaren veel heeft gedaan. Vanaf het moment dat iemand stopt of ontzettend mindert, ontstaat er acute gezondheidswinst omdat het oestrogeenniveau snel omlaag dendert.”

Met ontzettend minderen doelt ze op terugschroeven naar niet meer dan een glas per dag en dat liefst niet elke dag. Waarschuwing: opsparen is geen oplossing. Integendeel. Niet drinken en staan hijsen bij de vrijdagmiddagborrel is schadelijker dan elke dag eentje.

Beeld: grimm.wikia.com