Zalm niet meer wat 't geweest is

Zalm niet meer wat 't geweest is
wo, 16/11/2016 - 13:01
Door: jvklinken
0 reacties

Zalm is niet meer wat het geweest is. Dat wil zeggen: gekweekte zalm. Het percentage  omega 3 blijkt de voorbije vijf jaar gehalveerd te zijn.

Wilde zalm zit boordevol omega 3-vetzuren en past daardoor in een dieet met vette vis. Omega 3 is onder andere goed voor bloeddruk en cholesterol. Ook gekweekte zalm was een puike bron van omega 3. Inderdaad: was.

Wekelijkse inname

"Vijf jaar geleden was een portie zalm van 130 gram nog goed voor 3,5 gram omega-3. Dat is meteen ook goed voor de wekelijks aanbevolen inname", zegt de Britse professor Douglas Tocher. "Nu is de hoeveelheid ervan gehalveerd."
Tocher gaf leiding aan een onderzoek naar zalm  door Schotse wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Stirling. Ze stelden vast  dat er nog altijd heel wat omega-3 in gekweekte vis terug te vinden is maar ook dat de hoeveelheid danig is teruggelopen.

Plantaardig

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak ervan bij de viskwekerijen. Vijf jaar geleden bestond 80 procent van het voer van de kweekzalmen uit ansjovis en andere in het wild gevangen vis met veel omega-3. Om overbevissing in de oceanen tegen te gaan, zetten de kwekers de zalmen op een ander dieet. Het voer bestaat nu voor nog maar 20 procent uit vis, de rest komt van plantaardig voedsel.

Alternatieven

De consument die kiest voor vette vis, kan wilde zalm op het menu zetten maar dat is vrij prijzig. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld haring, makreel en sardientjes. Dat zijn ook vermaarde omega 3-leveranciers. Op plantaardig gebied is lijnzaad een van de betere bronnen van dit vetzuur.

Zalm past niet in het Moermandieet. Dit dieet is bedoeld voor kankerpatiënten. De vis past wel in de Natuurrijke Keuken van MMV, zij het met mate. De voorkeur gaat uit naar haring, makreel, en sardientjes omdat zalm een roofvis is en daarmee een vergaarbak van vervuiling. Zalm en ook tonijn verzamelen als het ware de vervuilende stoffen die in kleinere vissen in minuscule hoeveelheden voorkomen.

Beeld: pinterest.com